Протест в Дупница заради безводието

Публикувано преди 2 седмици  |  България

Жителите на Дупница излязоха на протест. Причината е честите аварии на водопровода в града и населените места в общината, както и забавените ремонти, съобщи БНТ.

Сред основните искания на протестиращите са Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да одобри новия бизнес план на ВиК – Дупница и дружеството да бъде отделено от Кюстендилската областна водна асоциация.

Голяма част от хората се обявиха против вдигането на цената на водата и поискаха независимост от дружеството “Кюстендилска вода”.

От ръководството на общината заявиха, че заради високите задължения, те искат МРРБ да освободи местното ВиК и то да се управлява само.

До момента община Дупница са теглили 1,5 милиона лева банкови заеми, за да спасят дружеството от фалит. Протестът е символичен и се провежда на главен път Е-79, край мемориала на Дупнишките барикади от 1997 година.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »