Москва обвинява Лондон в подготовка на терористични атаки на руска територия

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Москва не изключва Великобритания да е участвала в планирането на терористични действия срещу Русия, съобщава ТАСС.

„Не изключваме, че британците са участвали в планирането, организирането и подкрепата на терористични атаки, извършени от режима в Киев на руска територия, включително чрез предоставяне на разузнавателна информация“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Припомняме, че във връзка с изявления на руското министерство на отбраната относно участието на британските тайни служби в терористичната атака, извършена на 29 октомври 2022 г. срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол, посланикът на Великобритания в Москва Дебора Бронърт беше извикана на Министерството на външните работи на Русия на 3 ноември 2022 г. Беше изразен остър протест към Великобритания срещу активното участие на британски военни експерти в обучението и осигуряването на доставки на украинските сили за специални операции, включително за целите на подривни морски операции“, посочи тя.

Захарова отчете „системни усилия на Лондон за оказване на военна помощ на неонацисткия режим в Киев“.

По-специално отбеляза, че мерките, предприети от Великобритания, предвиждат обучение на военнослужещи и редови състав на нейна територия, в други европейски страни и в Украйна, предоставяне на разузнавателни данни, тясна консултантска подкрепа и възможно участие в планирането на военни операции, включително саботажи, пряко осигуряване на киберотбрана и изпращане на наемници.

От ведомството подчертават, че Русия си запазва правото да предприеме пропорционални ответни мерки.

„Що се отнася до възможността за прекъсване на дипломатическите отношения, това очевидно е крайна мярка, която не може да бъде изключена предвид всички фактори“, посочи Захарова.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »
Конгресмени оказват натиск над Байдън бързо да изпрати далекобойни ракети на Украйна
Конгресмени и от двете големи партии в САЩ оказват натиск на президента Джо Байдън да изпрати на ... прочетете още »