Крум Зарков: Разследването на главния прокурор не е противоконституционно

Публикувано преди 10 месеца  |  България

“Удовлетворен съм и съм благодарен на всички народни представители, които подкрепиха механизма за разследване на главния прокурор. В крайна сметка се взе решение 13 гласа да са достатъчни във ВСС, за да се освободи от длъжност главния прокурор, а за председателите на върховните ни съдилища – ВАС и ВКС ще се изисква квалифицирани мнозинства от 17 гласа”. Това каза пред „Нова телевизия“ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

“Мисля, че решението е добро за България. За всеки един закон, който прави дълбока реформа в съдебната система винаги се поставят въпроси дали са противоконституционни. Ние сме работили в синхрон с Конституцията и считаме, че няма такъв риск”, поясни още Зарков.

Депутатите приеха окончателно да има механизъм за контрол върху главния прокурор.

Депутатите по предложение на ГЕРБ приеха със 17 гласа да се освобождават председателите на върховните съдилища, а главният прокурор с 13 гласа.

Само „Възраждане се въздържаха, а БСП напуснаха залата преди изобщо да започне обсъждането на промените. Общо 209 депутати гласуваха.

Процедурата предвижда сигналите срещу обвинител номер едно или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

Прокурорът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, ръководи досъдебното производство и участва в съдебното производство.

В случай, че в шестмесечен срок от съобщението възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор, те се разглеждат от прокурора. Ако в този срок е отказано образуване на досъдебно производство, не са налице други законни поводи или е прекратено образуваното наказателно производство, след изтичането на този срок прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, се възстановява на заеманата преди това длъжност като съдия.

При наличие на данни за обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, които не съставляват престъпления, прокурорът за разследването, изпраща събраните материали на министъра на правосъдието.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Служебен премиер: Румен Радев и списъкът на деветимата Девет са възможностите, от ...
Великобритания прехвърли на украинските въоръжени сили 14 танка Challenger 2. 82-ра въздушно-десантна ...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че евентуална покана към руския държавен ...
Ева Падлок е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава активно и със ...
Сексапилната Кристен Харпър отново зарадва спортните фенове с горещи снимки в социалните ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...