Германия обеща да защитава балтийските си съюзници от НАТО

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди ангажимента на страната си да защитава балтийските съюзници от НАТО – Естония, Латвия и Литва, в случай на нападение, предаде ДПА.

В същото време той остави отворен въпроса колко точно германски войници ще бъдат разположени в Литва. Берлин обеща да разположи бригада, чиито състав включва между 3000 и 5000 военнослужещи, отбелязва ДПА.

Бригадата остава базирана в Германия, а в Литва има само един команден пункт с около 20 военнослужещи в него.

„Ситуацията около сигурността в балтийските държави на източния фланг на НАТО остава деликатна“, заяви социалдемократът по време на среща с лидерите на трите балтийски страни.

„Ще го кажа отново в прав текст. Ние сме готови да защитим всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО от нападения“, допълни той.

Шолц заяви, че са предприети необходимите стъпки за подготовка на отбраната на трите съюзнически държави.

Той обаче отговори уклончиво на въпроса кога очакваната от Вилнюс германска бригада ще бъде разположена на територията на Литва в пълния си състав.

Германският канцлер предположи, че подобренията в инфраструктурата скоро ще позволят на Германия много бързо да разположи войски в Литва. Той също така подчерта, че части от германската бойна бригада отново ще бъдат изпратени в Литва за учение, което ще се проведе през следващите седмици.

Германският канцлер отново заяви, че оръжията, предоставени на Украйна от Германия, не трябва да се използват за нападения на руска територия.

Германската бригада е назначена да защитава Литва от есента на 2022 г., но засега на литовска територия е разположен само един малък команден пункт, който да се грижи за оръжията и военното оборудване, отбелязва ДПА. В случай на напрежение или криза Бундесверът би трябвало да може незабавно да прехвърли останалите войници в рамките на десет дни.

Освен това в момента в Литва има и 760 германски войници, назначени в бойна група на НАТО, ръководена от Бундесвера.

Източник: БТА

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 27 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »