Крум Зарков: Бях убеден, че омертата ще се спука

Публикувано преди 4 месеца  |  България

„Удовлетворен съм от приетите текстове. Дълго време защитавам тезата, че държавата не може да си позволи да има дупка в правовата система.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime служебният министър на правосъдието Крум Зарков във връзка с новоприетия механизъм за разследване на главния прокурор, който ще влезе официално в сила след три дни.

Нещо ми подсказва, че в следващите седмици ще чуем още по случая „Осемте джуджета“ от пряко заинтересовани лица, които едновременно са участници и свидетели в тази схема.

Предоставянето на възможност за обжалване на отказите на прокуратурата да се образува досъдебно производство е ключов елемент от законодателните промени, отбеляза Зарков.

„За мен това не е неочаквано. Като министър, народен представител, гражданин, протестиращ – аз съм бил от тези, които дълго време казваха, че така повече не може“, коментира Зарков последните скандали в правосъдната система.

Аз очаквах в даден момент да избухне, може би не между Сарафов и Гешев, нищо не подсказваше такъв разрив, но бях убеден, че ще се спука омертата и че в един момент нещата ще излязат на бял свят.

„Сега ролята ми, която ще изпълнявам до последния ми миг като министър, е това да не се превърне в поредния скандал, а да бъде точката, от която се отблъскваме нагоре“, подчерта служебният министър на правосъдието.

„Тези сюжети наистина започват да приличат на филмови – една организирана престъпност, една мафия се разкрива отвътре“, коментира Зарков.

Той смята, че рибата се вмирисва от главата, визирайки ръководството на прокуратурата. По думите му трябва да се даде шанс на стотици достойни и почтени прокурори, които работят в системата.

Според Зарков мястото на прокуратурата е в съдебната система.

„Не мисля, че вливането ѝ в изпълнителната власт, което е моделът в много други европейски държави, е подобрение. По-скоро може да бъде официализиране на един порочен модел“, каза още служебният министър.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 2 юни 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Радан Кънев хвали Денков
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев сподели мнение в социалната мрежа "Фейсбук", че премиерът акад. Николай Денков ...
Бивш шеф на НСО: Вярвам в службите, но с чувство на съмнение
У нас се говори изключително много за службите. Духът е изпуснат от бутилката. Службите се нуждаят от ...
Великобритания е водила тайни преговори с Русия
Британски официални лица са участвали в дипломатически дискусии с ключови представители на Кремъл относно глобалната сигурност на ...
Спортна звезда пръска сексапил
Кий Алвеш често е определяна за най-сексапилната волейболистка в света. Твърди се, че е отхвърлила интимно предложение ...
Антон Хекимян за раздялата с бТВ: Извървях дълъг път, сърцето ми е пълно
Щастлив съм, че се участвах в това пътешествие. Това написа Антон Хекимян в емоционален пост в своя ...
Йордан Божилов: Руската православна църква изпълнява поръчки на Кремъл
Руската православна църква не е отделена от държавата. Тя много често изпълнява поръчки на Кремъл. Дори сега ...
Хекимян напусна бТВ
bTV Media Group (bTV) обявява, че приема с незабавен ефект оставката на Антон Хекимян, директор „Новини, актуални ...
Ваня Григорова иска да сложи край на управлението на десницата в София
Десните, които управляват столицата през последните 34 години, трябва да знаят, че и на това ще дойде ...