На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Примирието в Судан е преустановено (ВИДЕО)

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Краткосрочното прекратяване на огъня между две враждуващи фракции в Судан е преустановено. Това обявиха Съединените щати и Саудитска Арабия в съвместно изявление в четвъртък, цитирани от CBS. Съобщението дойде часове след като САЩ обявиха нови санкции срещу компании и лица, свързани както с суданските въоръжени сили, така и с паравоенната група на Сили за бърза подкрепа.

Спирането дойде в резултат на „многократни сериозни нарушения“ на условията, засягащи доставките на хуманитарна помощ и възстановяването на основните услуги, се казва в съвместното изявление.

Прекратяването на огъня, постигнато с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, влезе в сила на 22 май и предвижда SAF и RSF да се съгласят да намалят сраженията, които са убили повече от 1800 души от април, според последните данни на Armed Проект за местоположение на конфликт и данни за събития. Групите също така се съгласиха да помогнат с доставките на хуманитарна помощ и изтеглянето на силите от болници и други важни обществени обекти.

Припомняме, че прекратяването на огъня беше удължено на 29 май за пет дни, а преговорите се провеждаха в саудитския град Джеда с надеждата да се стигне до окончателен край на боевете.

Отбелязвайки, че прекратяването на огъня първоначално е довело до известно намаляване на боевете, в изявлението се казва, че и двете страни въпреки това са извършили „сериозни“ нарушения на условията. Сред тях са „окупацията на цивилни домове, частни предприятия, обществени сгради и болници, както и въздушни и артилерийски удари, нападения и забранени движения“.

Камионите с хуманитарна помощ са били блокирани и складовете са били разграбени в райони, контролирани от двете страни, се казва в изявлението.

Няколко предишни примирия също бяха нарушени по време на конфликта.

Министерството на финансите на САЩ по-рано в четвъртък също обяви икономически санкции срещу две компании, свързани със SAF и две със Силите за бърза поддръжка. Компаниите са обвинени, че генерират приходи в подкрепа на въоръжено насилие, каза Блинкън в изявление.

Държавният департамент също така наложи визови ограничения срещу длъжностни лица, които според него са виновни за насилието и за подкопаването на демократичния преход на Судан, каза високопоставен служител на администрацията.

Президентът на САЩ Джо Байдън разглежда насилието като предателство на исканията на протестиращите в цялата страна за гражданско правителство и традиция на демокрация, каза високопоставеният служител. Отбелязвайки, че неотдавнашните боеве са били придружени от съобщения за изнасилвания на млади жени и момичета, както и 1 милиона вътрешно разселени хора и 375 000 бежанци, които са избягали в други страни.

Насилието причини значителни разрушения в столицата на Судан Хартум и съседния град Обдурман.

През април американските военни успешно евакуираха дипломатическия персонал на САЩ от Судан и затвориха посолството на САЩ в Хартум. Стотици цивилни в САЩ също са евакуирани.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО