ISW: Конфликтът между „Вагнер“ и „Ахмат“ се задълбочава

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Руските сили извършиха поредна серия от ракетни удари по Украйна – през нощта на 31 май срещу 1 юни и през деня на 1 юни. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 10 балистични ракети „Искандер“, насочени към град Киев от Брянска област, която граничи с Украйна, сутринта на 1 юни и че украинската ПВО е унищожила всичките. Руските сили са изстреляли и две ракети С-300, насочени към критична инфраструктура в град Харков през деня на 1 юни.

Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат припомни, че Украйна е задължена да не нанася удари по руска територия с оръжия, предоставени от Запада.

ISW по-рано писа, че руските сили са започнали нова ограничена въздушна кампания през последните месеци, за да понижат украинските контраофанзивни способности. Но руското приоритизиране на Киев вероятно допълнително ограничава способността на кампанията да ограничи значително потенциалните украински контраофанзивни действия.

Съобщава се, че елементи от общоруския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион „Свобода на Русия“ (ЛСР) са извършили поредно нападение в Белгородска област на 1 юни. Геолокирани кадри, публикувани на 1 юни, показват предполагаем персонал на ЛСР, действащ близо до Новая Таволжанка (3,5 км от руско-украинската граница) и личен състав на ЛСР и РДК нанася удари по руски позиции в близост до населеното място, както и до Шебекино, Белгородска област (7 км от руско-украинската граница).

РДК заяви, че „втората фаза“ на операциите му е започнала и публикува кадри, показващи, че персоналът участва в битка в покрайнините на Шебекино. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че офицери от руската гранична служба и Федералната служба за сигурност (ФСБ) са осуетили две моторизирани пехотни роти, подсилени с танкове, които са се опитали да „нахлуят“ в руска територия близо до Шебекино и Нова Таволжанка.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че „не е имало врагове на територията на Белгородска област“ по време на опитите за нападения, въпреки че снимки показват предполагаем персонал на ЛСР, действащ на руска територия. Известен руски блогър твърди, че 20 руски граничари и 20 наборници, както и руските авиационни и артилерийски подразделения са отблъснали персонала на РДК и ЛРС, който се е опитал да проведе рейд край Шебекино.

Други руски блогъри твърдяха, че формированията, извършили нападенията край Шебекино и Новая Таволжанка, са били приблизително с размер на рота и са имали танкове, както и други бойни бронирани машини, въпреки че един виден провоенен блогър твърди, че групата, която се е опитала да влезе близо до контролно-пропускателния пункт Шебекино се състоеше само от 10 души.

Докладваните елементи от размера на ротата, провеждащи тези операции, показват, че тези операции в Белгородска област са доктринално рейдови. Рейдовете, според доктрината на американската армия, са дребномащабни щурмови операции, включващи бързо навлизане във враждебна територия за осигуряване на информация, разстройване на вражески сили или унищожаване на съоръжения.

Рейдовете завършват с планирано изтегляне от тясно дефинирана целева зона и не целят установяване на дългосрочен контрол над територия. Не са се опитвали сериозно да контролират територия в Белгородска област, нито на 1 юни, нито по време на нападението си от 22 май, въпреки обявената им цел да превземат руска територия.

Отговорите на руски официални лица и блогъри на ограничената атака в Белгородска област са показателни за продължаващо повишено безпокойство в руското информационно пространство по отношение на войната в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 1 юни, че руският президент Владимир Путин непрекъснато получава информация за ситуацията в Белгородска област и че е наградил ръководителя на Шебекински район Владимир Жданов с орден за храброст за реакцията му на ситуацията по границата.

Гладков съобщи, че руските служители в Белгородска област са евакуирали 200 деца в Пензенска област и планират да евакуират още 600 в Калужка и Ярославска област на 3 юни. Руската служба на BBC съобщи на 1 юни, че Гладков се е съгласил с властите на няколко руски региона да приемат 1200 жители на Белгород по време на евакуация.

Тези евакуации, докладваното внимание от страна на Путин и характеризирането на нападението от страна на Министерството на отбраната като опит за „нахлуване“ на руска територия предполагат, че Кремъл се опитва да използва тези ограничени нападения, за да подкрепи текущите информационни операции, които се стремят да представят войната в Украйна като екзистенциална и събере вътрешна подкрепа за продължителна война.

Избрани руски блогъри използваха ситуацията в Белгородска област, за да критикуват руското ръководство, докато други твърдяха, че ограничените нападения са предвестници на украинските контраофанзивни операции. Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин твърди, че повишената активност в Русия е резултат от това, че руските сили губят резерви през есента на 2022 г., руските служители не успяха да прехвърлят икономиката на военна основа и решението на Кремъл да не въвежда военно положение.

Гиркин твърди, че тези провали са накарали Украйна да разбере относителните слабости на Русия и предположи, че те са насърчили украинските сили да провеждат операции в самата Русия.

Гиркин също така твърди, че Кремъл вероятно ще отговори на предполагаемите украински операции в Русия твърде късно и че подкрепата на руското общество за руското ръководство ще намалее дотогава.

Друг блогър критикува директно Путин, че се преструва, че в Шебекино всичко е наред. Други блогъри твърдяха, че нападенията в Белгородска област са опит на Украйна да отклони руските сили от важни сектори на фронта в Украйна към граничните региони преди потенциални украински контранастъпателни операции.

Чеченските командири и служители започнаха съгласувана атака срещу финансиста на групата „Вагнер“ Евгений Пригожин на 1 юни в вероятно опит да подкопаят Пригожин. Чеченският член на руската Държавна дума Адам Делимханов отговори на изявлението на Пригожин от 31 май, в което Пригожин отбеляза, че не знае за новите позиции на чеченските части в Украйна и че чеченските сили ще се бият за избрани населени места, а не за цялата Донецка област.

Първоначалното изявление на Пригожин изглеждаше сравнително неутрално в сравнение с неговите по-подпалващи изявления и не критикуваше директно чеченския лидер Рамзан Кадиров или неговите сили. Делимханов неофициално се обръща към Пригожин с „Женя“ (прякор на Евгений) и го приканва да избере дата, на която да се срещнат, за да изяснят какво правят чеченските сили „Ахмат“ на фронтовата линия.

Делимханов също така призова Пригожин да спре да „крещи“ за недостига на военни доставки на Вагнер и да излага руските военни провали пред света и твърди, че Пригожин вече се е утвърдил като „блогър“, който кара руското общество да поставя под въпрос военните му способности. Делимханов заяви, че Вагнер е получил повече военна техника „от всеки друг“ от руското Министерство на отбраната (МО) и все още е претърпял значителни загуби.

Командващият специалните сили на „Ахмат“ генерал-майор Апти Алаудинов повтори изявленията на Делимханов, отбелязвайки, че той уважава само персонала на „Вагнер“, а не Пригожин, въпреки личната привързаност на Кадиров към Пригожин.

Алаудинов заявява, че „Вагнер“ е получил танкове, самолети, хеликоптери и 50-хилядна армия, каквито силите на Ахмат не са получили. Алаудинов повтори, че „Ахмат“ е част от руското МО и твърди, че много бивши бойци на „Вагнер“ са се присъединили към чеченските въоръжени формирования. Председателят на чеченския парламент Магомед Даудов каза, че Пригожин не трябва да знае подробности за чеченските операции и заяви, че Пригожин е щял да бъде убит заради критиките си към руската армия по време на Втората световна война.

Даудов също намекна косвено, че Кадиров и Путин са тези, които вземат решения, докато Пригожин надцени правомощията си, опитвайки се да се наложи като лицето на войната.

Пригожин отговори на атаките, като заяви, че ще продължи да изразява мнението си, докато служители на руското МО не бъдат наказани за грешките си при планирането на нахлуването в Украйна.

Той заяви, че изявленията му не са осъдителни и приложи две видеозаписи от последната си пресконференция, за да премахне двусмислието около твърденията си. В едно видео Пригожин заявява, че руските сили за сигурност ще умрат вместо затворници на фронтовата линия, когато отговаря на въпрос относно предложението на Кадиров да изпрати квалифицирани сили за сигурност да се бият в Украйна. Пригожин добави, че „нищо лошо няма да се случи“, ако половината от силите за сигурност заминат да се бият във войната.

Другото видео показва, че Пригожин се съгласява с предложението на Кадиров за обявяване на военно положение в цяла Русия и заявява, че Русия няма да приключи войната през 2023 г. Пригожин също разшири отговора на неназован командир на Вагнер към Даудов, който заяви, че „Вагнер“ е най-добрата частна военна компания (ЧВК) в света и никога не е получавала военни доставки от Чечня.

Командирът на „Вагнер“ също така твърди, че силите са възприели атаката на Даудов като лична обида и поставя под въпрос дързостта на Даудов да нарича Пригожин „Женя“.

Чеченските атаки може да са част от усилията на Кремъл да дискредитира и подкопае Пригожин, докато силите му се изтеглят от фронтовата линия. Атаките бяха публикувани на 1 юни, както денят, в който Пригожин твърди, че „Вагнер“ ще се оттегли от фронтовата линия, така и неговият рожден ден. Преди това Пригожин се оплака, че руските държавни медии забраняват споменаването на силите му.

Пригожин може да се окаже в по-уязвима позиция, отколкото когато Кремъл разчиташе на неговите сили, за да превземе Бахмут, и вероятно се опитва да остане релевантен в информационното пространство, като провежда пресконференции в цяла Русия.

Игор Гиркин спекулира, че Кадиров вероятно е изчислил стойността на поддържането на Пригожин като съюзник и заключи, че Пригожин не може да му предложи значителни предимства. Гиркин също спекулира, че Кадиров не е заинтересован от тотален колапс на настоящата военна и политическа система, която да е от полза за него и неговата армия, и затова се дистанцира от Пригожин, който я атакува.

Руската Държавна дума отхвърли проектозакон, който би предоставил освобождаване от мобилизация на докторанти и тези с докторска степен.

Депутатът от Държавната дума Михаил Матвеев публикува преглед на проектозакона на 31 май и твърди, че в закона няма концепция за „частична“ мобилизация и че руското МО не трябва да се ограничава за бъдещи усилия за мобилизация.

ISW по-рано оцени, че руските служители може да дадат приоритет на незабавните изисквания за генериране на сили пред дългосрочните нужди от човешки капитал.

Руски източници заявиха на 1 юни, че доброволческият проект Swarm VOZmedia е доставил хиляди налични в търговската мрежа бойни дронове с двойно предназначение на руските части, които са част от Южната групировка на войските (Южния военен окръг).

Съобщава се, че държавни училища в няколко руски региона създават програми за ученици, за да се научат как да сглобяват и управляват дронове. Независимото руско разследващо издание Vazhnye Istorii (iStories) съобщи на 1 юни, че руски служители в Санкт Петербург са отпуснали 1 милион рубли за закупуване на 15 тренировъчни дрона и за стартиране на образователни програми в училищата в Санкт Петербург.

iStories съобщи, че руски служители в Република Саха и областите Калининград и Сахалин също са закупили тренировъчни дронове, за да стартират програми за ученици.

Известни руски блогъри преди това се застъпваха за това училищата да предлагат образователни програми за дронове, за да подкрепят дългосрочните усилия за производство и обучение на дронове, а руският президент Владимир Путин заяви на 28 април, че напълно подкрепя подобни мерки.

Руският президент Владимир Путин обяви заповед на 31 май, изискваща медицински прегледи за възрастни в окупираните територии, след като заяви, че задължителните медицински прегледи на деца са били „доста организирани и са дали добри резултати“.

Руските служители и окупационните власти могат да използват задължителни медицински прегледи на възрастни, за да увеличат бъдещото генериране на сили в окупираните територии, като установят кой е и кой не е годен за военна служба. Руското МО може също да използва тези изпити, за да ускори бъдещите усилия за генериране на сили в окупираните територии, за да определи лицата, които са годни да служат.

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин обяви на 31 май, че Украйна разследва над 2900 престъпления срещу деца, извършени от руските сили.

Костин заяви, че Украйна е регистрирала 19 400 случая на незаконно депортиране на украински деца, отбелязвайки, че цифрата вероятно е много по-висока, тъй като Украйна почти сигурно не е регистрирала всички случаи. Костин заяви, че 483 украински деца са били убити и 989 ранени в резултат на незаконното нахлуване на Русия в Украйна.

Руските официални лица и окупационните власти продължават да използват инфраструктурни проекти за интегриране на окупираните територии в Русия. Ръководителят на окупационната администрация на област Херсон Владимир Салдо заяви, че се е срещнал с руския министър на енергетиката Николай Шулгинов, за да обсъдят коригирането на регионалната енергийна система, тъй като енергийните потоци сега идват от Крим, а не от територията, контролирана от Украйна. Шулгинов твърди, че строителите вече са реконструирали около 250 електроснабдителни съоръжения и 26 газови мрежи в окупираната Херсонска област.

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин обяви на 1 юни, че неговата администрация и Руската федерална пътна агенция (Росавтодор) са подписали петгодишно споразумение за развитие на пътища в окупираната Донецка област, насочено към укрепване на транспорта север-юг и изток-запад и развитие на пътната инфраструктура в Азово-Черноморския басейн.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО