Николай Кръстев: Сърбите в Косово повтарят действията на албанците от 90-те години

Публикувано преди 11 месеца  |  България

„Лидерът на Косово Албин Курти казва нещо много вярно и точно – все пак Косово е независима държава в последните 15 години и има право да въведе в длъжност представителите на местното самоуправление. Големият проблем е, че новите кметове бяха избрани при много ниска избирателна активност.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime журналистът и международен анализатор Николай Кръстев във връзка с ескалацията на напрежението в северната част на Косово.

Бойкотът е нещо, който медийно звучи прекрасно, но реалността е съвсем различна. През 90-те години това минаваше. Сега сърбите от Косово повтарят политиката на албанците от Косово през 1990-те години, когато те бойкотираха югославската държава. Сега дилемите пред Балканите обаче са много по-големи.

„Напрежение ще продължава да има. Не смятам, че ще ескалира до засилване на сблъсъците, но ще продължават да се събират хора и да изразяват своето негодувание, но не знам доколко това би могло да промени нещо“, добави Кръстев.

В едно е прав Вучич при призивите си към месните сърби, че не трябва да си създават проблеми със силите на НАТО, защото са несъразмерни усилията и способностите, които може да се използват.

Според анализатора в момента наблюдаваме привидно успокояване на ситуацията, но докато не се създаде Асоциацията на сръбските общини в Косово, това напрежение ще продължава да се засилва.

„Косовските сърби трябват да бъдат интегрирани, което не означава те да изгубят своята идентичност“, подчерта журналистът.

Той обърна внимание на факта, че сърбите на юг от река Ибър не участват в подобни сблъсъци и не създават проблеми, както сърбите в северно Косово. Според Кръстев сърбите от северните части на Косово са много по-инструментализирани от Белград.

Изключваните на въоръжените сили на Косово от едно дълго подготвяно международно военно учение с участието на САЩ е голям шамар за властите в Прищина, отбеляза журналистът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО