Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

Публикувано преди 11 месеца  |  България

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите в България.

„Надявам се хората, които избират членове на Висшия съдебен съвет, да са си дали сметка колко е важно в този орган, който е за управление на цялата съдебна система, да влязат хора почтени, устойчиви и неподатливи на влияние”, каза още съдията. „Разчитам, че от парламента най-после ще се изберат квота във ВСС – качествени хора, а не наши, ваши, близки, съученици”, допълни тя.

Определено се вижда проблем в организацията на работата на прокуратурата, твърди съдия Куцкова. По думите ѝ трябва да се разбере защо делото „Барселонагейт” е държано „на трупчета”. Тя обаче е категорична, че понякога делата са спирани и по обективни причини.

Куцкова сподели, че е била изненадана „колко могъщ човек е този т. нар. Петьо Еврото”. Тя допълни, че никога не е допускала какво голямо влияние има бившият следовател.

Съдийката коментира и искания депутатски имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите ѝ е негово право да не се откаже доброволно от него и това в никакъв не означава признание за вина. Нели Куцкова обясни, че е правилно хората на висши длъжности в държавата да имат имунитет, за да не им бъде оказван натиск.

Според бившия председател на Съюза на съдиите в България няма кратка рецепта за това у нас да тържествува върховенството на закона. „За мен е въпрос на възпитание от ранна детска възраст да си почтен. И най-перфектните правила не вършат работа, ако не се прилагат от свестни хора”, твърди Куцкова. По думите ѝ в сектора има много такива хора, но те обикновено биват пращани „в девета глуха”.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО