Секретна сделка: Техеран е продал различни видове боеприпаси на Русия

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Британският телевизионен канал Sky News публикува предполагаем договор за доставка на различни видове боеприпаси от Иран на Русия за войната с Украйна за повече от един милион долара.

Информиран източник е потвърдил пред телевизионния канал, че документът е „100% истински“.

Източникът също така предостави на Sky News пет страници от друг договор, за който се твърди, че е свързан с първия, който включва цеви за танк Т-72, ​​цеви за гаубица, както и снаряди за нея. Тази сделка е за 740 хиляди долара.

Sky News не е проверил независимо автентичността на документите.

Източник от британските сили за сигурността обаче е заявил пред телевизионния канал: „Това е договор между иранците и руснаците по отношение на боеприпаси… Ние вярваме, че е 100% истински“.

Руското посолство и посолството на Иран в Обединеното кралство не са отговорили на запитване на Sky News за коментар относно твърденията за оръжейна сделка или автентичността на документите.

Информацията,че Иран въоръжава Русия за войната ѝ в Украйна не е нова и вече стана ясно, че Москва получава редовно пратки с ирански дронове „Шахед“, като за последната бе съобщено на 20 април.

В началото на есента на миналата година руската армия започна да атакува критични инфраструктурни обекти на Украйна с помощта на иранските дронове камикадзе „Шахед“. Руските и иранските власти първоначално отрекоха Москва да получава дронове от Техеран. По-късно ирански официални лица признаха, че наистина са изпратили партида бойни дронове в Русия – но в същото време твърдят, че са направили това още преди пълномащабното нахлуване в Украйна.

На 16 март стана ясно, че Израел наскоро е одобрил лицензите за износ на системи за заглушаване на дронове, които биха могли да помогнат на Украйна да се противопостави на иранските безпилотни апарати, използвани от Русия по време на войната.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО