Секретна сделка: Техеран е продал различни видове боеприпаси на Русия

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Британският телевизионен канал Sky News публикува предполагаем договор за доставка на различни видове боеприпаси от Иран на Русия за войната с Украйна за повече от един милион долара.

Информиран източник е потвърдил пред телевизионния канал, че документът е „100% истински“.

Източникът също така предостави на Sky News пет страници от друг договор, за който се твърди, че е свързан с първия, който включва цеви за танк Т-72, ​​цеви за гаубица, както и снаряди за нея. Тази сделка е за 740 хиляди долара.

Sky News не е проверил независимо автентичността на документите.

Източник от британските сили за сигурността обаче е заявил пред телевизионния канал: „Това е договор между иранците и руснаците по отношение на боеприпаси… Ние вярваме, че е 100% истински“.

Руското посолство и посолството на Иран в Обединеното кралство не са отговорили на запитване на Sky News за коментар относно твърденията за оръжейна сделка или автентичността на документите.

Информацията,че Иран въоръжава Русия за войната ѝ в Украйна не е нова и вече стана ясно, че Москва получава редовно пратки с ирански дронове „Шахед“, като за последната бе съобщено на 20 април.

В началото на есента на миналата година руската армия започна да атакува критични инфраструктурни обекти на Украйна с помощта на иранските дронове камикадзе „Шахед“. Руските и иранските власти първоначално отрекоха Москва да получава дронове от Техеран. По-късно ирански официални лица признаха, че наистина са изпратили партида бойни дронове в Русия – но в същото време твърдят, че са направили това още преди пълномащабното нахлуване в Украйна.

На 16 март стана ясно, че Израел наскоро е одобрил лицензите за износ на системи за заглушаване на дронове, които биха могли да помогнат на Украйна да се противопостави на иранските безпилотни апарати, използвани от Русия по време на войната.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 5 юни 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Свищовското сдружение ”Площад Алеко” събра националноизвестни личности
Броени дни преди официалните празници на града „Свищовски лозници” сдружение „Площад Алеко”, събра в града край Дунав ...
Земеделският министър призна: 70% надценка на млечните продукти в магазините
"Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано. И това е следствие на това, че е в насипно ...
Росица Матева: До 26 септември всички кандидати за местните избори трябва да са ясни
"Неизвестните относно кандидатите за местните избори ще приключат на 26 септември, когато е крайният срок да бъдат ...
Висши командири на руския флот са убити при ракетните удари в Крим
Украинската армия каза днес, че е убила или ранила "висши командири" на руските военноморски сили при вчерашната ...
Радан Кънев хвали Денков
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев сподели мнение в социалната мрежа "Фейсбук", че премиерът акад. Николай Денков ...
Бивш шеф на НСО: Вярвам в службите, но с чувство на съмнение
У нас се говори изключително много за службите. Духът е изпуснат от бутилката. Службите се нуждаят от ...
Великобритания е водила тайни преговори с Русия
Британски официални лица са участвали в дипломатически дискусии с ключови представители на Кремъл относно глобалната сигурност на ...
Спортна звезда пръска сексапил
Кий Алвеш често е определяна за най-сексапилната волейболистка в света. Твърди се, че е отхвърлила интимно предложение ...