Той ли е новият шеф на НАТО?

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Британският премиер похвали днес министъра на отбраната Бен Уолъс, като го нарече „фантастичен“ и заяви, че застава плътно зад кандидатурата му за генерален секретар на водения от САЩ военен съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той каза, че Уолъс е „уважаван от мнозина“, докато говореше за шансовете му да оглави НАТО и добави, че Великобритания винаги е била силен участник на военния съюз.

„Бих казал, че Бен е уважаван от мнозина сред колегите си по света най-вече заради ролята си в Украйна“, каза Сунак. „Великобритания винаги е била членка с водещ принос в НАТО и винаги ще продължаваме да бъдем силни членове и участници в НАТО“, добави той.

Тази седмица Сунак ще се срещне с Джо Байдън, което ще е четвъртата им среща за последните няколко месеца, и се очаква да опита да спечели подкрепата на американския лидер за назначаването на Уолъс като водач на НАТО, тъй като настоящият генерален секретар Йенс Столтенберг се оттегля от поста през сепрември тази година.

„По въпроса за НАТО, Бен е фантастичен министър на отбраната. В момента между световните лидери тече обсъждане за това и съм сигурен, че то ще продължи“, каза Сунак на прескоференция.

Уолъс заяви по-рано този месец, че „не би отказал, ако му бъде предложена“ тази позиция, но тъй като някои правителства настояват за пръв път генерален секретар на НАТО да стане жена, се очертава датската министър-председателка Мете Фредериксен също да бъде сериозен претендент.

Сунак ще бъде във Вашингтон в сряда и четвъртък и с това пътуване британският лидер се надява да подсили търговските отношения между Великобритания и САЩ и двете страни да продължат да са водеща сила в подкрепата за Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО