ВСС продължава казуса с Гешев на 12 юни, главният прокурор с обръщение към нацията днес

Публикувано преди 10 месеца  |  България

След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието си, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Съдебните кадровици насрочиха следващото заседание за понеделник, 12 юни, от 9:00 часа.

Главният прокурор Иван Гешев поиска следващото заседание да се проведе следващият четвъртък, 15 юни, за да има достатъчно време да се запознае с материалите, които са му предоставени днес, както и да подготви становище, но искането му не беше уважено.

Пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а 3 бяха „против“. Първото искане за отстраняването на Гешев беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия – Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

След това кадровиците започнаха разглеждането на второто искане за отстраняване от длъжност на главният прокурор. Предложението беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича български политици „политически боклук“.

Впоследствие те изслуша и изгледаха 37-минутния запис от пресконференцията от 15 май, в която Гешев нарича политиците „боклук“, за да може да се види какво е било неговото емоционално състояние, и изслушаха свидетелите Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС, директора на НСлС Борислав Сарафов, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция „Публична комуникация“ към администрацията на главния прокурор, за да разберат какво е било емоционалното състояние на Гешев.

Марчела Пантелеева, която е пътувала с Иван Гешев в Турция и Съединените щати веднага след взрива до автомобила му на 1 май, разказа, че той е бил разконцентриран, притеснен, малко объркан, което не било типично за него, тъй като по принцип бил устойчив.

Пантелеева е била с Гешев и когато на летището в София – при завръщането му в България, шофьор на прокуратурата му донесъл плик, в което било писмото, в което му се дава срок до 10:00 часа на 15 май да подаде оставка. След като главният прокурор го прочел – „замръзнал“, настроението му рязко се променило. Ядосал се, даже повишил тон и скъсал писмото.

Преди нея – Ясен Тодоров, който на следващия ден също е видял писмото, но вече залепено, свидетелства пред съдебните кадровици, че Гешев бил притеснен и му споделил, че от известно време е притискан да си подаде оставката.

Сарафов пък само се чул на 14 май по телефона с главния прокурор. Разговорът им му се сторил приятелски, но, когато на другия ден бил извикан в кабинета на главния прокурор – час преди пресконференцията, от която е изразът „политически боклук“, Иван Гешев се държал негативно и враждебно.

По време на дългото заседание на ВСС на няколко пъти напрежението се повиши. Първо, когато изненадващо вносителите на първото искане го оттеглиха. След това, когато стана ясно, че поискалите отстраняването на главния прокурор, са получили призовки за разпит, в което те видяха форма на натиск. И на няколко пъти около темпото на процедурата, което главният прокурор определи като доста забързано.

Съдебните кадровици ще се съберат отново в понеделник в 9:00 часа. Дали тогава ще се стигне до гласуване не е ясно, тъй като в ранния следобед главният прокурор пътува за Страсбург за срещи в Европарламента. Днес пък той ще направи обръщение към нацията по БНТ по силата на Закона за радиото и телевизията.

Източник: БНР

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Внезапна проверка на СДВР в бежански център в "Овча купел". Целта е ...
Много трудна ситуация - президентът до голяма степен е с вързани ръце ...
Белият дом определи като абсурд и пропаганда твърдението на Русия, че Украйна ...
Днес руските следствени органи обявиха, че са намерили доказателства, че терористите, които ...
От УЕФА се вслушаха в призивите на някои селекционери и ще обсъдят ...
"Няколко чуждестранни държави", сред които и Полша, ще изпратят военни, за да ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...