Николай Марков: Невъзможно бе Радев да извърши очакваните от протестиращите реформи в сигурността

Публикувано преди 6 месеца  |  България

„В случващото се в сигурността става дума за лобита, които овладяват в определен момент системата за сигурност. Президентската институция нямаше как да извърши нужната реформа, която очакваха хората от протестите, които свалиха правителството на Борисов. Тези лобита около президента не са от най-почтените хора и те като че ли опорочиха онова, което очакваха хората около тях. Сега сме във фаза на редовно управление и вече имаме друг феномен – то е принудено да управлява с ключови фигури, спуснати от президентската институция. Президентът доста разшири своите правомощия чрез лобито, което е в системата за сигурност. Служебните правителства почти овладяха ключовите места в цялата система за сигурност. Същото се отнася за Агенция „Митници“, Гранична полиция, данъчни институции. Ако редовното правителство остане със същите екипи досега, как да управлява, да извършва политики и да постига политически цели, ако на ключовите места стоят фигури, които са подчинени или зависими от институцията президент и лобитата, които са около тях. Не е възможно! … Едни лобита се сменят с други“.

Коментара направи пред БНР Николай Марков, експерт по национална сигурност и преподавател в Нов български университет.

По думите на Марков България е парламентарна република и не е редно Румен Радев да решава дали Живко Коцев е годен за поста главен секретар на МВР:

„Всички ключови длъжности се проверяват и от нашите партньорски служби заради работа с класифицирана информация. Лицата, които заемат тези постове, при всички случаи са проверени. Преценката на президента е политическа контра, която той демонстрира, за да покаже, че той е единствената опозиция на това, което в момента се презентира като сглобка“.

„МВР би трябвало да има различни функции по време на предизборните кампании и провеждането на избори – да противодейства на спекулации, фалшифициране или нагаждане на избори. Но отдавна МВР не работи според функционалните си задължения и това е следствие от овладяването му от определени лобита, повечето от тях, които са с по-силно влияние, са лица от престъпния ъндърграунд“, обясни още Марков.

Източник: БНР

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 септември 2023
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Портокалите съдържат фенолни съединения – биохимикали с антиоксидантни и антимикробни свойства. Американски ...
Всички процеси, протичащи в нашия организъм, пряко зависят от нормалното функциониране на ...
Голям пожар избухна в района на Сатовча, в местността Вълнев рид. Огънят ...
Задържаха двама мъже за отвличане на непълнолетна в София, съобщиха от полицията ...
Един от лидерите на "червената" агитка Иван Велчев май отново демонстрира отношението ...
Де'Аарън Фокс е сърцето и душата на Сакраменто Кингс. Той не игра ...
Близо 30 години продължава борбата на лявата терористична групировка Фракция "Червена армия" ...
Русия заяви, че е готова отново да седне на масата за преговори ...