Протестиращите земеделци поставиха ултиматум

19 септември 2023 14:02  |  България

До 15 часа протестиращите земеделци изчакват конкретни предложения от правителството за решаване на поставените от инициативния комитет проблеми. Ако дотогава няма решения, те ще тръгнат с личните си автомобили към Министерския съвет, съобщи БНР.

Днес протестиращите фермери ще останат целия ден в Долни Богров до приключване на миньорски протест с непроменени искания:

– Цената на изкупните продукти, които произвеждаме, не е реална за нас. При тези завишени цени на торове, препарати, горива, не можем да продаваме под себестойност. Украинската стока подбива цената, плюс това и качеството е различно. Ние произвеждаме по европейски стандарт.

– В България икономиката не е само търговия, а трябва да имаме някакво производство. Изхранването, продоволствието е национална сигурност.

– Ние сме земеделски производители от град Пловдив и сме тук, на протеста, за да подкрепим българското, родното производство.

– Целият сектор, който е свързан със земеделие, който препитава 99% от народа, защото само с айти -специалисти няма как да върви тази държава. Ние сме тук да протестираме заради вноса на храните, които ние произвеждаме и искат да ги затрият, както затриха местните производства.- Ами ние как да работим на загуба? Това просто не е възможно.

Според протестиращите твърдението на земеделския министър Кирил Вътев, че петте искания в протестното им писмо вече са изпълнение, не отговаря на истината.

МВР съобщи за блокада на пътя Русе – Силистра при кръстовището на с. Старо село. Движението е преустановено. Затворено е и кръстовището на пътя Силистра – Добрич на изхода при с. Калипетрово.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО