Азербайджан: Постигнахме целите на операцията в Нагорни Карабах

19 септември 2023 20:57  |  Света

Азербайджан е близо до постигането на основните цели на операцията си в Нагорни Карабах, като някои от военните мишени са неутрализирани, съобщи днес съветникът на азербайджанския президент Илхам Алиев – Хикмет Хаджиев, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Същевременно азербайджански прокурори, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че мирен гражданин е бил убит днес в контролирания от Азербайджан град Шуша в Нагорни Карабах.

Азербайджан започна днес в района военна операция с твърдението, че трябва да възстанови конституционния ред там и да изтласка арменските военни части от своята територия, посочва Ройтерс. Армения отрече да поддържа военно присъствие в района. Ройтерс отбелязва, че от видеа от главния град на Нагорни Карабах, публикувани в социалните мрежи, е ехтял мощен обстрел.

На свой ред агенция Интерфакс разпространи информация от арменското правителство, че премиерът на Армения Никол Пашинян и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън са обсъдили ситуацията в Нагорни Карабах, като е била заявена нуждата от понижаване на напрежението. По думи на Хикмет Хаджиев лидерите на сепаратистките сили в Нагорни Карабах са предложили прекратяване на огъня и преговори с Баку.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО