И Кирил Петков потвърди: ДПС не са част от сглобката

23 септември 2023 12:02  |  България

30 години службите не са реформирани. Ще намерим консенсус реалната реформа да се случи, това е един от приоритетите. Това увери лидерът на ПП Кирил Петков по Нова тв.

„Това, което стана миналата седмица, ми даде възможност да мисля, че с огромни трудности успяваме да отстояваме нашите приоритети“, добави той, имайки предвид гласуваното антикорупционно законодателство.

Той обясни, че при гласуването на антикорупционната комисия били премахнали голямата част от конфликта на интереси. Петков припомни, че ще има „една независима комисия, която ще оценява всеки кандидат“. Става дума за номинационната комисия, в която влизат представители на няколко институции, включително ВКС.

„И на базата на тази оценка от външни експерти и неправителствения сектор ще се избират най-добрите“, убеден е Петков.

Според него политическото говорене нямало значение. „Постигаме общите приоритети сравнително успешно. Но когато покажем повече добри резултати, че не сме предали приоритетите, стабилността става все по-добра с всеки добър резултат“, убеден е той.

„Имаме крайна точка – върховенството на закона, следващата голяма стъпка е върховенството на закона“, припомни лидерът на ПП. Според него с промените в конституцията в съдебната власт и прокуратурата ще стане така, че независимо кой управлява политиката няма да има такова голямо значение.

„Това, което виждаме като заявка от ДПС е, че те подкрепят тези реформи. Те не са част от сглобката. Докато подкрепят нашите приоритети, не можем да се сърдим на техния пиар“, смята Петков.

Според него „Възраждане“ и ИТН били абсолютно деструктивни.

Той припомни, че има ясна уговорка, че смяната на всеки министър ще става след разговори на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС. Според него с приемането на антикорупционния закон шансът ни с Нидерландия за Шенген се увеличил. Ще се борим да влезем в Шенген през декември, съобщи Петков.

„За съжаление отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България. И след това нашите служби реактивно направиха това, което направиха“, коментира той.

По думите му е пропуск на ДАНС, че архимандрит Васиан и другите двама служители на руската църква, са експулсирани едва сега, а не по-рано.

„Ако днес вече знаем, че той е бил шпионин на руските служби, той е бил шпионин на руските служби от 5 години. Всъщност това е нещото, за което говорим през цялото време. Че докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин – реално националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби“, подчерта той припомняйки, че РСМ обяви архимандрита за руски шпионин.

И допълни: „Просто си личи, че нашите служби винаги работят в следствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи. Това не е нормално. Така че – наистина е пропуск. Радвам се, че сега са установили и са направили правилните действия. Но това не може да бъде след 5 години – един шпионин на чужда държава да оперира под прикритие и чак сега да бъде осъзнато“.

На въпрос би ли имал доверие на свещениците, които Русия ще изпрати в България, той посочи: „Надявам се да бъдат добре проверени, знаейки за тази грозна постъпка – да използват едни позиции, на които хората имат доверие, за чужди служби. Надявам се да се изпратят просто свещеници, които са там, за да изпълняват своята роля като такива“.

„Лошото е, че България пак почва да излиза като средище на руски шпиони, което означава само едно. Българските служби не са достатъчно проактивни по тази тема“, категоричен е той.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО