Оцеляват само по няколко седмици: руските жертви в Украйна

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Всеки пети руснак, който е бил мобилизиран в Украйна, е умрял в рамките на два месеца след получаване на призовката. Това са изчислили журналисти от изданието „Важные истории“ (или iStories) и разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT) в съвместно проучване, базирано върху данни от отворени източници за близо 3000 мобилизирани руснаци, загинали между 21 септември 2022 и 1 септември 2023 година. Точната дата на смъртта е известна при 1900 от жертвите. Според проучването най-малко 130 военнослужещи са били убити в първия месец след мобилизацията. Средно загиналите руски войници от списъка умират след 4 и половина месеца. Само „малцина от загиналите през първата година“ са издържали на фронта над 11 месеца.

Кога са паднали най-много жертви

Най-интензивни с оглед на броя жертви са били есента на 2022 година и пролетта на 2023 година. „Още през есента част от хората попаднаха в месомелачката в района на Сватово и Кремена, където имаше необходимост от спешно затваряне на пробива. В началото се запушваха дупки, за да се предотврати спешно рухването на фронта и да се насити той с жива сила. Рекордът от призовката до гроба е само няколко дни“, пишат анализаторите.

Над половината загинали мобилизирани от списъка са били между 30 и 45 години, посочва се още в изследването. Най-младият войник е бил на 19 години, а най-възрастният – на 62 години.

Къде са загинали мобилизираните

Според разследващите журналисти най-мащабната загуба за руската армия през войната е била при атаката на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по сградата на училището в Макеевка през нощта на 1 януари 2023 година. Руското командване било настанило там мобилизирани военнослужещи. През онази нощ са загинали най-малко 139 войници само от Самарска област, пишат „Важные истории“ и разследващата група Conflict Intelligence Team. Това число е доста по-високо от обявеното от руското Министерство на отбраната, което призна за смъртта на едва 89 души. Украйна, от своя страна, съобщи за около 400 загинали.

На 24 октомври 2022 са били убити 47 руснаци, които са били мобилизирани около месец по-рано. Част от тях са убити при стрелбата край Нова Каховка в Херсонска област. Анализаторите предполагат, че останалите може да са загубили живота си в лагер в Червонопоповка. Десетки са загинали и в района на Донецк в различни дни при сраженията около Бахмут и Угледар.

През годината от началото на мобилизацията почти всеки регион в Русия е погребал поне един човек, изпратен на фронта след получаване на призовка, става още ясно от проучването. Семействата на мобилизираните в Свердловска област са получили най-много известия за загинали близки – над 200 души. Други над 100 мобилизирани са били погребани в Бурятия, Татарстан, Башкортостан, Самарска и Волгоградска области.

На 21 септември 2022 президентът Владимир Путин обяви въвеждането на „частична мобилизация“ в Русия. Според данни на Министерство на отбраната мобилизираните са били общо 300 000 души.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 септември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Асен Василев от Брюксел: До февруари ще получим 700 милиона евро по ПВУ
България очаква второ плащане от средствата на ЕС за възстановяването на икономиките от пандемията до февруари, съобщи ...
Ръководството на Министерството на отбраната се срещна с Клуба на военните аташета, акредитирани в София
Ежегодната годишна среща на министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с ...
Джо Байдън vs. Републиканската партия! Белият дом прави крачка назад заради военната помощ за Израел и Украйна
Администрацията на Джо Байдън обмисля да въведе нови ограничения за търсещите убежище в САЩ и да опрости ...
Тайван: Китай подготвя солидна намеса в изборите на острова
Високопоставени китайски ръководители са се срещнали в началото на този месец, за да "координират" действията на китайското ...
Владимир Путин: Западната военна техника очевидно не е непобедима
"Руските войници напълно разсеяха илюзията, че западната военна техника е неуязвима по време на военните действия". Това ...
Вашингтон има специален план за управлението на Газа след войната! Бенямин Нетаняху остава твърдо против
Палестинската автономна власт работи с представители на САЩ по план за управлението на ивицата Газа след края ...
„Златната арка“ пред патриаршеската катедрала ще бъде премахната
Столичната община (СО) съобщи, че временната арка на пл. “Св. Александър Невски” ще бъде премахната и ще ...
Общински служител отива на съд за подкуп от 4000 лева
Общински служител в Генерал Тошево е предаден на съд за искане и получаване на подкуп. Поводът е ...