Напрежение на Балканите! Александър Вучич обвинява Косово в екзекуция, но не иска война

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелка в манастир в Северно Косово, за която Прищина обвини Белград, каза президентът Александър Вучич в четвъртък, отричайки каквато и да е намеса на правителството в инцидента, пише „Ройтерс“.

Косовската полиция се сблъска с около 30 тежко въоръжени сърби, които се барикадираха в сръбския православен манастир в село Банска в неделя в продължение на часове. Трима нападатели и косовски албански полицай бяха убити при престрелките.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те често са влизали в сблъсъци с косовската полиция и международните мироопазващи сили, но насилието през уикенда беше най-лошото от години.

Вучич каза пред „Ройтерс“, че Белград осъжда убийството на полицая, като добави, че Сърбия „ще започне производство пред съответните съдебни органи“ и ще разследва заподозрените. „Какви предполагаеми престъпления биха били това, това е въпросът към прокурора“, каза той в кабинета си в Белград.

Той обвини косовската полиция, че е застреляла един от въоръжените мъже в главата „от разстояние един метър“, след като той се е предал, описвайки това като „екзекуция“.

Ветон Елшани, заместник регионален командир за Северно Косово, каза пред Ройтерс: „Това са глупости. Нашите служители никога няма да направят такова нещо. Един от арестуваните, на когото оказахме първа помощ на терен, за да спасим живота му след наранявания.“

Никоя група не е поела отговорност за нападението или да обясни мотивите на стрелците.

Вучич отхвърли обвиненията на президента на Косово Вьоса Османи, че Белград е подбудил насилието, като каза, че Сърбия няма да има полза от това, тъй като това би застрашило позицията ѝ в преговорите с Прищина, спонсорирани от ЕС.

„Защо това би било от полза за Белград? Каква би била идеята? Да унищожим нашата позиция, която изграждахме от година? Да унищожим това за един ден? … Сърбия не иска война“, каза той.

През 2012 г. Косово и Сърбия се ангажираха с преговорите, спонсорирани от ЕС. Нормализирането на отношенията е от ключово значение за напредъка на двете страни по пътя към интеграция в ЕС.

Престрелката предизвика подновена международна загриженост относно стабилността на Косово, което обяви независимост през 2008 г., почти десетилетие след бомбардировките на НАТО, които прогониха сръбските сили за сигурност от тогавашната южна провинция на Сърбия, населена предимно с албанци.

Вучич обеща Сърбия да разследва произхода на оръжията, конфискувани след инцидента от косовската полиция, която показа тайник, включително автомати, картечници, противотанкови ракетни установки, ръчни гранати, противопехотни мини и дронове.

Той също така каза, че Милан Радойчич, един от високопоставените косовски сръбски политици, който според властите в Прищина е присъствал по време на престрелката, ще бъде „привикан от прокурора“.

Белград финансира училища, обществена здравна система и повечето други институции в части от Косово, където сърбите съставляват мнозинство.

Вучич обвини косовския премиер Албин Курти, че иска да изгони сърбите от Косово и че забавя намирането на компромисно решение, необходимо за поправяне на връзките между Белград и Прищина.

„Причината за всички проблеми в Косово е Албин Курти. Той е този, който доведе до всичко това“, каза той.

Той каза, че отказът на Курти да сформира Асоциация на сръбските общини, орган, който съгласно разпоредбите на споразумението от 2013 г. между Белград и Прищина ще осигури на косовските сърби по-голяма автономия, е разпалил напрежението, което доведе до насилието в Банска.

Курти многократно е казвал, че подобна асоциация би позволила на регионите със сръбско мнозинство да се отделят и да се присъединят към Сърбия.

„За нас положението (в Косово) очевидно е ужасяващо, но … трябва да бъдем с нашия народ, … (и) да се опитаме да запазим мира“, каза Вучич. „Решението винаги е (в) диалога.“

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 28 септември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Силен резултат за Валентина Димитрова в биатлона
Валентина Димитрова завърши 24-а в спирнта на 7,5 километра в Хохфилцен, Австрия. Стартът беше от Световната купа ...
Везенков с коментар за живота си в Сакраменто
"Приятелката ми беше тук за известно време, семейството ми ще идва пак. Опитват се да ми помогнат ...
Министърът на енергетиката: Можем да вземем за реакторите на АЕЦ „Белене“ повече от 1.2 милиарда лева
Румен Радев, министър на енергетиката, заяви, че оборудването за замразената АЕЦ “Белене” може да бъде продадено за ...
Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки всеки ден?
Макар че повечето хора са наясно, че газираните напитки не са от най-пълноценните, може би се чудите ...
Украинската армия подготвя нови механизирани бригади с бойна техника от времената на СССР
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сформира пет нови механизирани бригади. На хартия 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и ...
Виктор Орбан остава непреклонен! Будапеща е против членството на Украйна в ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да е твърдо против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, ...
Реджеп Ердоган се скара на Макрон: Това е провокация
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Франция, че е предоставила бронирани машини на южнокавказката страна Армения, като ...
Гуцанов към управляващите: САЩ не дават повече оръжие на Украйна, а вие сте сложили наколенките за пореден път
„Направих си труда да отида до Секретно деловодство и да проверя колко души сте се запознали какво ...