Бивш министър уби съпругата си в Алмати

11 ноември 2023 13:58  |  Света

Младежкото движение на Казахстан „Жана адамдар“ („Нови хора“) съобщи, че на 25 ноември ще проведе шествие против насилието в най-големия казахстански град Алмати, след като бившият министър на икономиката Куандък Бишимбаев уби съпругата си Салтанат Нукенова на публично място, предаде ТАСС.

„На 9 ноември Казахстан беше потресен от новината, че бившият министър Куандък Бишимбаев е пребил до смърт жена си пред всички… На 25 ноември в Алмати ще има шествие на хора, на които им дойде до гуша да живеят в света на животните. „Жана адамдар“ ще обобщят всички случаи на насилие“, съобщи движението в „Телеграм“, цитирано от БТА.

Случаят на убийството на Нукенова е показателен, но не е единствен. Всекидневно в новините виждаме, че някой бие някого. Битите са предимно жени. Но също ученици, студенти, деца и просто пешеходци, пише още в съобщението на „Жана адамдар“.

От организацията призоваха гражданите на Казахстан да вземат активно участие в шествието, което трябва премине по централните улици на Алмати.

В четвъртък казахстанските медии съобщиха, като се позоваха източници от правоохранителните органи, за убийството на съпругата на бившия министър на националната икономика Бишимбаев. Твърди се, че жената е починала в ресторант в столицата Астана в резултат на побой, нанесен от съпруга ѝ.

Вътрешното министерство на Казахстан потвърди факта на убийството и задържането на заподозрения за престъплението, макар че още не оповестява името му. 43-годишният Бишимбаев беше министър от май до декември 2016 г.

Движението „Жана адамдар“ беше създадено през август 2022 г., а през ноември същата година президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев на среща с активисти призова младежите да работят в полза на държавата „чрез активна гражданска дейност“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО