Изборите в Тайван: „Демокрацията или Китай“, заяви фаворитът за следващ президент

21 ноември 2023 12:58  |  Света

Народът на Тайван трябва да избере на изборите през следващата година дали островът ще продължи да върви напред по пътя на демокрацията, или ще „влезе в прегръдките на Китай“, заяви във вторник фаворитът за следващ президент.

Въпросът за Китай, който претендира за собствена територия на Тайван, е актуален в навечерието на президентските и парламентарните избори на 13 януари, особено след като Пекин засилва военния си натиск върху острова.

Лай Чинг-те, вицепрезидент и кандидат за президент на управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП), води в повечето проучвания на общественото мнение преди изборите. ДПН отстоява отделната от Китай идентичност на Тайван.

Най-голямата опозиционна партия, Куоминдан (КМТ), която традиционно подкрепя тесните връзки с Пекин, е в спор с по-малката Тайванска народна партия (ТНП) за това кой от техните кандидати да се кандидатира за президент и кой за вицепрезидент, след като се съгласиха да работят заедно.

Лай, който говори пред репортери и поддръжници, след като официално регистрира кандидатурата си в избирателната комисия, заяви, че сигурността на Тайван е международен въпрос и светът наблюдава изборите.

„Народът на Тайван трябва да избере между това да се довери на Тайван, да му позволи да продължи да се движи напред по пътя на демокрацията, и да разчита на Китай, да следва стария път на принципа на един Китай и да влезе в прегръдката на Китай“, каза той.

Пекин поиска от Тайпе да приеме, че двете страни на Тайванския проток принадлежат на „един Китай“, което ръководеното от ДПН правителство отхвърли, заявявайки, че само народът на острова може да реши своето бъдеще.

В понеделник Лай обяви високопоставения бивш фактически посланик на Тайван в Съединените щати, Хсиао Би-хим, за свой кандидат.

Подобно на Лай, Хсиао е очернена от Китай, който два пъти ѝ наложи санкции, последно през април, като заяви, че тя е „привърженик на независимостта“.

Късно в понеделник китайската държавна телевизия заклейми екипа на Лай-Хсиао в коментар, като заяви, че те са „сговорни злодеи“.

„Независимостта на Тайван означава война. Двойният акт на Лай-Хсиао за независимост ще засили напрежението и конфликта между проливите“, се казва в коментара на телевизионния оператор, публикуван на уебсайта му.

Лай отхвърли критиките на Китай, като в понеделник заяви, че това е още едно доказателство за усилията му да се намеси в изборите.

Лай, който стоеше до Хсяо пред избирателната комисия, заяви, че е изпълнен с увереност.

„И двамата дълбоко обичаме тази земя, страстно обичаме тази страна“, добави той.

Крайният срок за регистрация за изборите е петък. Не е ясно кога опозиционните партии ще регистрират своите кандидати.

Кандидатът за президент на КМТ Хоу Юи заяви, че във вторник е разговарял с кандидата за президент на ТПП и председател на партията Ко Уен-дже и е изразил „искреното си желание“ да продължат да говорят за това как да се обединят.

„От самото начало до края никога не съм настоявал, че трябва да бъда водещ“, каза Хоу, имайки предвид, че е кандидат за президент, а не за вицепрезидент.

Коу, бивш кмет на Тайпе, който основа ТПП през 2019 г., заяви в неделя, че „ще продължи да се бори докрай като кандидат за президент на ТПП“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО