Иран твърди, че не е замесен в никакви действия срещу американските военни сили

5 декември 2023 11:18  |  Света

Иранският пратеник в ООН Амир Саид Иравани заяви, че страната му не е участвала в никакви действия или атаки срещу американските военни сили, съобщи полуофициалната информационна агенция Tasnim, цитирана от Ройтерс.

Съединените щати обвиниха йеменската групировка „Хуси“, съюзена с Иран, за поредица от нападения във водите на Близкия изток след избухването на войната между Израел и палестинската екстремистка групировка „Хамас“ на 7 октомври.

На брифинг с репортери в понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон има „всички основания да смята, че тези атаки, макар и да са били предприети от хусите в Йемен, са напълно активирани от Иран“.

При последните инциденти три търговски кораба попаднаха под атака в международни води в южната част на Червено море в неделя. Хусите признаха, че са извършили атаки с дронове и ракети срещу два израелски кораба в района.

„Карни“, разрушител на ВМС на САЩ, свали три дрона в неделя, докато отговаряше на сигнали за бедствие от търговските кораби.

Американската армия твърди, че трите кораба са били свързани с 14 отделни държави.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО