Украински войски тренират в Полша за тежка зимна война

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

В покритото със сняг поле в Западна Полша украинските войници се обучават в окопна война, само дни преди да бъдат изпратени на фронта в това, което се превърна в тежка война на изтощение срещу Русия, предаде Ройтерс.

„Повечето от хората всъщност нямат военен опит и са научени как да изпълняват някои основни тактики“, каза един украински войник. „Ние сме научени как да използваме оръжия в градските райони и в окопите.“

Обучението се проведе от Комбинираното командване за обучение на оръжия, което беше създадено като част от усилията на Европейския съюз за подпомагане на украинските военни. Учения са проведени в 24 от 27-те страни членки на блока.

„Ще продължим да се адаптираме, защото ситуацията на бойното поле се променя всеки ден“, заяви генерал-лейтенант Михиел ван дер Лаан, генерален директор на Военния щаб на Европейския съюз.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и сега контролира близо една пета от нейната територия. Украинската контраофанзива, която се провежда от юни, не е направила голям пробив.

Главнокомандващият на Украйна генерал Валерий Залужни заяви, че войната се движи към нов етап на статични и изтощителни боеве, което може да позволи на Москва да възстанови военната си мощ.

Операциите могат да бъдат допълнително усложнени от времето, тъй като настъпва горчивият зимен студ.

„Бих казал, че зимата е най-взискателният сезон, когато става въпрос за войната. Това силно ограничава нашето движение и маневреност, докато врагът ясно ни вижда през топлинни камери и дронове“, каза украинският войник.

Втори украински войник заяви, че обучението, което войските получават в Полша, ще им помогне да постигнат напредък в контраофанзивата.

„Боевете в окопите са един от най-важните елементи в тази война… Мисля, че подобряването на уменията в тази област ще помогне на нашите войници да успеят на бойното поле“, каза той.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 8 декември 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги изглежда в отличен ...
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен ...
Намиращо се в Пазарджик голямо светилище на Асклепий може да изчезне заради ...
Въпреки предприетите своевременни и последователни действия на здравните власти и осигурените значителни ...
Лионел Меси има 8 Златни топки. Той е многократен шампион в ШЛ ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...