Путин потвърди дългоочакваната новина: остава на власт до 2030 г.

Публикувано преди 3 месеца  |  Света
Путин потвърди дългоочакваната новина: остава на власт до 2030 г.

Руският президент Владимир Путин обяви участието си в президентските избори догодина. Така той ще остане президент на федерацията до 2030 година, защото на практика изборите не са свободни и е само формалност той да бъде преизбран.

През годините на управление на Путин редица опозиционери бяха убити или вкарани в затвора, а мнозина, несъгласни с политиката му, просто избягаха зад граница. Путин се кандидатира за президент за пети път. Когато спечели, той ще заема поста държавен глава още шест години, до 2030 година.

Настоящите правомощия на Путин като държавен глава изтичат на 7 май 2024 г. Следващите президентски избори в Русия са насрочени за 17 март. Изборите ще се проведат на фона на пълномащабната война, която Путин започна срещу Украйна през февруари 2022 година, която продължава и до днес и няма изгледи скоро да приключи.

В момента Путин не смее да обяви мащабна мобилизация, но според анализатори след президентските избори ще го направи, защото руската армия търпи огромни поражения в Украйна и се нуждае от жива сила.

Путин беше избран за първи път на най-високия държавен пост през 2000 г. за четиригодишен мандат. След оставката на първия президент на Руската федерация Борис Елцин на 31 декември 1999 г. е назначен за изпълняващ длъжността. На 12 януари 2000 г. инициативната група го номинира за предсрочни президентски избори, а ден по-късно Путин се съгласи да участва в тях, припомня ТАСС.

През 2004 г. Путин е преизбран за втори мандат. От 2008 г. до 2012 г. той беше министър-председател на Русия, докато Дмитрий Медведев беше държавен глава . Путин беше избран за трети мандат през 2012 г. и за четвърти през 2018 г.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 декември 2023
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Портокалите съдържат фенолни съединения – биохимикали с антиоксидантни и антимикробни свойства. Американски ...
Всички процеси, протичащи в нашия организъм, пряко зависят от нормалното функциониране на ...
Още през май започва доставянето на 360 нови високопроходими автомобила за охрана ...
"Има една друга причина и националните медии мълчат. След глупавата сделка за ...
Един от лидерите на "червената" агитка Иван Велчев май отново демонстрира отношението ...
Де'Аарън Фокс е сърцето и душата на Сакраменто Кингс. Той не игра ...
Близо 30 години продължава борбата на лявата терористична групировка Фракция "Червена армия" ...
Русия заяви, че е готова отново да седне на масата за преговори ...