Путин отказа преговори със САЩ. Медведев: Никога не сме били толкова близо до война с НАТО

8 декември 2023 14:18  |  Света

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, е убеден, че планът на САЩ да накарат Русия да преговаря за Украйна при изгодни за Киев условия не може да бъде осъществен.

„Не, това е абсолютно нереалистично“, каза говорителят на Кремъл пред репортери, коментирайки плановете на Вашингтон, предаде ТАСС.

Междувременно бившият президент на Руската федерация, а сега заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че никога след Карибската криза (1962 година) светът не е бил толкова близо до катастрофална война.

„Примитивното изнудване на Конгреса на САЩ от администрацията на Байдън изобщо не е ново и има исторически прецеденти. „Дайте пари на нашия човек (посочете желаното фамилно име) или ще трябва да започнете война с руснаците“ – това го казваха различни американски президенти по различно време. Въпросът днес е различен. Никога не са сечени толкова много пари за второстепенна държава, която е в етап на колапс“, каза Медведев, визирайки Украйна и продължаващата несигурност във Вашингтон дали ще спре американската финансова и военна помощ към Киев.

„Никога след Карибската криза не е имало толкова реална заплаха от пряка конфронтация между Русия и НАТО с преход към третия свят“, написа още Медведев в Телеграм.

Президентът на Русия Владимир Путин пък изрази надежда, че руският брутен вътрешен продукт (БВП) ще достигне 3,5% през 2024 г. и ще се възстанови от спада от 2,1% през текущата година, съобщи агенцията Ройтерс. Путин отбеляза пред бизнес форума „Русия зове!“ в Москва, че в момента руският БВП е по-висок от нивата преди въвеждането на западните санкции. Руската икономика се оказа по-устойчива, отколкото са предвиждали Кремъл и неговите опоненти, когато страната беше под въздействието на западните санкции заради инвазията в Украйна. Важно е да се подчертае, че руската икономика фактически получи значителен тласък от рязкото увеличение на разходите за военни цели и съпътстващият ги ръст на производството, свързано с нахлуването в Украйна и нуждите на армията там.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО