Ердоган: Канада и САЩ свързват износа на дронове с членството на Швеция в НАТО

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Канада и САЩ настояват Анкара да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, преди Канада да възобнови износа на камери с дронове за Турция, показа текстът на интервю за медиите в петък, предаде Ройтерс.

Говорейки с репортери по време на полет от Атина късно в четвъртък, Ердоган заяви, че САЩ са съгласни с Канада по въпроса, но че кандидатурата на Швеция за членство в НАТО трябва да бъде решена от турския парламент, след като той изпрати законопроекта там за разглеждане в края на октомври.

Когато Ердоган сигнализира на конференция на НАТО през юли, че Швеция в крайна сметка ще получи зелена светлина, членката на НАТО Канада тихомълком се съгласи да възобнови преговорите с Турция за премахване на контрола върху износа на части за дронове, включително оптично оборудване.

„По въпроса за камерите с дронове, които искахме от тях, Канада настоява: Швеция, Швеция. САЩ повтарят същото“, каза Ердоган.

Турция, която е член на НАТО, поиска през октомври 2021 г. да закупи 40 изтребителя F-16 F-16 на Lockheed Martin Corp и 79 комплекта за модернизация на съществуващите си бойни самолети.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепя продажбата за 20 милиарда долара, но в Конгреса на САЩ имаше възражения относно забавянето на разширяването на НАТО от страна на Турция, за да вкара Швеция, и заради състоянието на човешките права.

„Ако имате вашия Конгрес, аз имам моя парламент. Казвате, че ще направите стъпка по въпроса за F-16, след като преминете през Конгреса. Аз също имам парламент“, каза Ердоган.

„Ако сме двама съюзници в НАТО, тогава направете това, което трябва едновременно, солидарно, и нашият парламент ще вземе необходимото решение“.

Канадското посолство не е коментирало веднага въпроса.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 8 декември 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги изглежда в отличен ...
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен ...
Намиращо се в Пазарджик голямо светилище на Асклепий може да изчезне заради ...
Въпреки предприетите своевременни и последователни действия на здравните власти и осигурените значителни ...
Лионел Меси има 8 Златни топки. Той е многократен шампион в ШЛ ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...