Олаф Шолц: никога Германия не е имала по-непопулярен канцлер

8 декември 2023 14:19  |  Света

Одобрението за управляващата в Германия Социалдемократическа партия е спаднало с още два процента спрямо ноември – до 14 процента, показва актуално допитване на социологическата агенция Инфратест димап. Това е най-ниският рейтинг на партията на канцлера Шолц от юни 2021 година.

Ако сега се проведат парламентарни избори в Германия консерваторите от ХДС/ХСС биха взели 32 процента от гласовете (+2%) – най-добрият им резултат от март 2021 година. Втора би се класирала „Алтернатива за Германия“ с 21 процента (-1%), а Зелените щяха да са трета политическа сила с 15 на сто от гласовете (+1%). Либералните свободни демократи и Левицата нямаше да преодолеят изборната бариера и остават без представителство в Бундестага, показва още допитването, проведено между 4 и 6 декември сред 1364 германски граждани с право на глас.

Рекордно нисък рейтинг за канцлер

И още един негативен рекорд: само 17 процента от анкетираните одобряват работата на правителството, а 82 процента са критично настроени. Рекордно ниско е одобрението за канцлера Олаф Шолц – само 20 процента от избирателите са доволни от неговата работа. От 1997 година, откакто се провежда това изследване, не е имало друг германски канцлер с по-нисък рейтинг от този на сегашния шеф на изпълнителната власт.

Вярно е, че хората оценяват предпазливостта на Шолц (48% от анкетираните), но в същото време само един от всеки четирима виждат у него истински кризисен мениджър (-14%). Още по-малко хора (12%) смятат, че той умее да убеждава хората. С цели 20 процента (до 27 на сто) е спаднал и делът на избирателите, които смятат, че Олаф Шолц е достоен за канцлерския пост.

Откъде идват тези ниски стойности на одобрение?

Социалдемократите на Шолц управляват от две години заедно със Зелените и свободните демократи. През това време страната премина през редица кризи, но нито една от тях не може да се сравнява със сегашната бюджетна криза. В средата на ноември Конституционният съд отмени част от финансовата политика на правителството – реши, че правителството не може сега да използва за опазване на климата останалите неоползотворени по време на Ковид пандемията кредити за 60 милиарда евро. Така зейна огромна дупка в новия бюджет, който няма да бъде приет до края на годината. Така правителството трябва да реши дали ще пести или ще вземе нови кредити, за което ще трябва да наруши записаната в конституцията забрана за трупането на нови дългове. От канцлера Шолц се очаква да намери изход от ситуацията, но коалиционните партньори са разединени по този важен въпрос.

Автор: Сабине Кинкарц

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО