Христо Иванов за промените в Конституцията: Ще имаме независим съд и отчитаща се прокуратура

Публикувано преди 3 месеца  |  България
Христо Иванов за промените в Конституцията: Ще имаме независим съд и отчитаща се прокуратура

Всичко зависи от конституционните промени и днес ние видяхме, че има конституционно мнозинство, което иска да промени, да чуе рационални критики и ще работи за подобряване на проекта. Така коментира в парламента приетите на първо четене промени в основния закон съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, съобщи БТА.

Той обясни, че в двата месеца между двете първи четения е имало задълбочени дискусии. В рамките на тези дискусии се очертават области на съгласие, които между първо и второ четене ще станат обект на редакции, които ние ще внесем, каза Иванов.

„Надявам се по този начин нещата да ни доведат до една успешна промяна в Конституцията, която да доведе до две прости неща – че България ще има съд, който ще бъде в по-голяма степен независим, и ще има прокуратура, която да бъде отчетна и да може да се модернизира в интересите на обществото. Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения. Те са необходима рамка, база, но ние ще трябва да променим Закона за съдебната власт, след което ще бъдат избрани новите състави на съответните органи на съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми, и тогава реално ние ще можем да проследим как действа тази реформа“, допълни Христо Иванов.

Що се отнася до избора на главен прокурор и състава на висшия прокурорски съвет, в този съвет ще надделее парламентарната, обществената квота – много е важно да я наречем по този начин, допълни Иванов. Разработваме разпоредба, която гарантира, че парламентът ще избира независими, включително и по партийна линия, членове на тази колегия, така че да се гарантира това, че те отиват там именно да защитават интересите на обществото, а не на отделните партии, каза още той.

Дебатът за двойното гражданство тече, търси се най-доброто решение. Има аргументи да остане само за министри, само за депутати, коментира Иванов.

Това е началото на реформата, допълни съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Тепърва ще има промени в процесуалните закони и оттам ще дойдат ефектите. Конституцията дава основните насоки, трасира пътя. Това, което каза г-н Иванов, е най-важно – да имаме независим съд и прокуратура, каза още Атанасов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 декември 2023
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Отслабването е една от най-трудните задачи, с които можете да се захванете ...
Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина. Това предвиждат промени, ...
Депутатите изслушват Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков за оказания им ...
Ако съм на власт ще забраня хазарта, вреден е. Нищо няма да ...
През декември миналата година Ева Падлок се показа като "Снежанка" (в нейните ...
Сър Джим Ратклиф закупи 27.7 процента дялове в гранда Манчестър Юнайтед. "Червените ...
Бойната група на НАТО в Румъния, която е разположена в окръг Брашов, ...
Полша не изключва възможността да въведе забрана за внос на селскостопански продукти ...