Битката за Авдеевка: защо градът е толкова важен за последващото развитие на конфликта

8 декември 2023 16:18  |  Света

Руските сили засилват атаките си срещу източния украински град Авдеевка, опитвайки се да обкръжат войските на Киев, докато войната на Москва в Украйна се разраства. Сраженията напомнят на битката за друг източен град – Бахмут, който падна под контрола на руските сили през май миналата година след месеци на жестоки градски боеве, отбелязва Ройтерс.

Откакто Москва започна подновената си офанзива около Авдеевка през октомври, главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни и западни военни експерти започнаха да дават занижени оценки за способността на Украйна да пробие руските линии.

В Киев и на Запад се признава, че пълномащабното нахлуване на Русия преди повече от 21 месеца, което Москва нарича „специална военна операция“, може да навлезе в нов етап на позиционна война, включваща статични и дълги изтощителни битки.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АВДЕЕВКА?

Авдеевка, чието население преди началото на войната е възлизало на приблизително 32 000 души, е град на фронтовата линия от 2014 г. насам, когато за кратко бе окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, които завзеха част от Източна Украйна.

В Авдeeвка, голяма част от която вече е разрушена, се намира най-големият завод за кокс в Украйна – съоръжение от съветската епоха, което преди войната е било един от най-големите производители на този вид гориво в Европа. Коксът представлява сиво, твърдо гориво на въглищна основа с високо съдържание на въглерод и малко примеси, получено чрез нагряване на въглища или нефт в отсъствие на въздух. Той е важен промишлен продукт, който се използва при топенето на желязна руда, но също и като гориво за пещи и ковачници. Той е значително по-екологичен в сравнение с други видове въглища.

Заводът, който според Москва се използва от украинските сили като база и склад за оръжия, сега е основният обект на руските атаки.

Разположен северно от окупирания от Русия град Донецк в индустриалния регион Донбас, градът е превърнат в силно укрепена крепост на украинската отбрана. Днес се смята, че в Авдеевка са останали около 1500 жители, а според някои източници дори и по-малко, много от които се крият в мазета и сутерени, а според официални данни нито една сграда в града не е останала цяла.

ОЖЕСТОЧЕНИ БОЕВЕ

Украински и западни анализатори твърдят, че подновената офанзива на Русия в Авдеевка, която е най-мащабната ѝ операция след нападението над Бахмут, се води с цената на изключително високи човешки загуби.

Руската армия се опитва да превземе силно укрепения индустриален град от почти два месеца, в резултат на което Авдеевка се превърна в основна гореща точка на фронта след неуспеха на украинската лятна контраофанзива, посочва Франс прес.

По-рано тази седмица кметът на града Виталий Барабах заяви, че напоследък руските атаки и артилерийски обстрели са били „много по-многобройни“. „Третата вълна от вражески атаки се различава от предишните две по това, че е предприета от две нови посоки“, обясни украинският представител. По думите му целта на тези атаки е да се „отклонят колкото се може повече сили“ на украинската армия, докато в същото време руските сили продължават опитите си да обкръжат Авдеевка от юг и север.

Според базирания в Съединените щати Институт за изследване на войната, който използва геолокационни изображения, през последните дни руските войски са „постигнали значителен напредък“ в района на Авдеевка. В доклад от вчера мозъчният тръст отбелязва, че руските сили са провели настъпателни операции в района на града.

В актуализирана информация от 27 ноември британското военно разузнаване заяви, че боевете са довели до „едни от най-високите нива на руски жертви в хода на войната досега“. В понеделник разузнаването отбеляза във всекидневната си сводка, че Русия вероятно е претърпяла загуби, възлизащи на близо 300 000 убити и ранени войници от началото на инвазията.

„Всеки ден постъпват нови свежи сили, независимо от времето, независимо от загубите“, заяви пред Радио Свобода военнослужещ от 47-ма отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили. „Но независимо от всичко, те продължават да пълзят, буквално върху телата на своите“, добави той.

Андрей Гурульов, руски депутат и пенсиониран военен, заяви, че офанзивата е показала необходимостта руските сили да подобрят способността си да извършват настъпателни операции.

Руските военни блогъри, които медийните ръководители на Кремъл поставиха под по-строг контрол, признаха тежките загуби на руските сили, но посочиха и значителните украински загуби. Основният колективен акаунт на руските военните блогъри в социалната платформа “Телеграм”- каналът „Операция Z: Военните кореспонденти на Руската пролет“ (Операция Z: Военкоры Русской Весны) – предостави на своите над 1,3 милиона последователи подробни сведения за това, което според него е стабилен, но трудно постигнат напредък на руските сили в Авдеевка. В него се описва как те са използвали въздушни удари с насочена подкрепа от страна на специалните сили, артилерията, безпилотни самолети, хеликоптери, танкове и пехота срещу силно окопани украински войски, отбелязва Ройтерс.

Семьон Пегов, известен руски военен блогър, който е присъствал на срещи в Кремъл с президента Владимир Путин, описва Авдеевка, като „крепост“ с многобройни подсилени с бетон бункери. Пегов, който оприличи боевете на окопна война от Първата световна война, заяви, че през последните дни руските сили са поели контрола над индустриалната зона на Авдеевка и че руските касетъчни боеприпаси нанасят „огромни загуби“ на украинските сили.

Руското министерство на отбраната публикува оскъдна, но редовна информация за ситуацията на бойното поле. За разлика от покойния ръководител на частната военна компания (ЧВК) “Вагнер” Евгений Пригожин, чиито сили оглавиха нападението над Бахмут, ведомството не предоставя предварителни прогнози и не определя предварително целите си, отбелязва Ройтерс.

В понеделник Михайло Подоляк, съветник на украинският президент Володимир Зеленски, заяви, че Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава с нападателни операции в други. Подоляк заяви в публикация в приложението „Екс“, че правителството сега е съсредоточено върху увеличаване на вътрешното производство на оръжие и ускоряване на преговорите с партньори за увеличаване на военните доставки.

КАКВО Е ЗАЛОЖЕНО НА КАРТА?

И двете страни смятат, че Авдеевка е ключова за целта на Русия да получи пълен контрол над двете източни провинции Донецк и Луганск – два от четирите украински региона, които Русия твърди, че е анексирала, но не контролира изцяло. Авдеевка се разглежда като врата към град Донецк, на около 15 км на юг, чиито жилищни райони според руски официални лица са редовно обстрелвани от украинските сили. Изтласкването на украинските сили от Авдеевка ще се разглежда като разширяване на територията, която Русия контролира, и като повишаване на безопасността на град Донецк, отбелязва Ройтерс.

Превземането на Авдеевка би могло да повиши моралния дух на руснаците и да нанесе психологически удар върху украинските сили, които постигнаха само минимални успехи в започналата през юни контраофанзива.

Николай Белисков от Националния институт за стратегически изследвания, официален мозъчен тръст в Киев, заяви, цитиран от Ройтерс, че превземането на Авдеевка няма да наклони „решително“ везните в полза на Москва, но „ще направи ситуацията по-добра за защитата на окупирания град Донецк като основен руски логистичен център”.

Белисков смята, че кампанията за превземане на Авдеевка е продиктувана най-вече от това, което той самият нарече стремеж на Кремъл да затвърди позициите на западните критици, които призовават за намаляване на военната и финансовата подкрепа за Киев, позовавайки се на ограниченото въздействие на милиардите долари военна помощ върху развитието на конфликта в полза на Украйна.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО