Полицаи във Врачанско задържаха 52-ма мигранти, открити в два товарни автомобила

Публикувано преди 3 месеца  |  България
Полицаи във Врачанско задържаха 52-ма мигранти, открити в два товарни автомобила

Общо 52-ма мигранти са били открити в два товарни автомобила, проверени от органите на реда във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца, цитирани от БТА. Едната проверка е извършена на околовръстния път на Враца, снощи, в 19.50 ч. В спрян за проверка „Мерцедес Спринтер“, управляван от 54-годишен мъж от Пловдив, са установени 30 чуждестранни граждани, от които деветима с документи за статут на кандидат-бежанци, а останалите – без документи.

Другата проверка е извършена минути по-рано, край мездренското село Руска Бела. В товарния автомобил, управляван от 33-годишен водач от с.Арчар, община Видин, са открити 22-ма чужденци. От тях само четирима са имали документи за кандидат-бежанци, останалите не са представили никакви документи.

Задържаните са от сирийски и иракски произход, съобщи днес заместник районният прокурор и говорител на Районна прокуратура – Враца Емилиян Костов. По думите му автомобилите са спрени в рамките на специализирана операция на Агенция „Митници“ за разпространение на акцизни стоки.

Сред мигрантите има малолетни, непълнолетни, жени и мъже. Една от жените е била обезводнена, оказана ѝ е помощ, всички са прегледани от медицински екип, общото им състояние е добро, не са установени здравословни проблеми, съобщи и началникът на отдел „Разследване“ от Областната дирекция на МВР във Враца Калин Кръстев.

Днес се провеждат разпитите на чуждите граждани. Тепърва ще се изяснява дали случаите имат общо помежду си или са част от различни канали. Иззети са множество вещи, които имат отношение към извършеното престъпление, съобщи още заместник районният прокурор Костов.

Той допълни, че предстои задържането на двамата водачи за срок до 72 часа и впоследствие внасяне на искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“. Образуваните досъдебни производства са по чл. 281, ал. 2 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода от две до 10 години.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 декември 2023
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Отслабването е една от най-трудните задачи, с които можете да се захванете ...
Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина. Това предвиждат промени, ...
Няма как да позволим хората да продължат да живеят с усещането, че ...
Тютюнопроизводителите ще получат 70 милиона лева като преходна национална за тазгодишната кампания ...
Бюджетите на българските клубове не са най-лесното нещо за намиране. Например пишем ...
През последните 12 години шампион на България по футбол неизменно е Лудогорец ...
Кремъл все повече насърчава реториката за "сънародниците на Русия в чужбина", сред ...
Турското министерство на отбраната е получило от САЩ проектодоговор за продажбата на ...