Кметът на Смолян поиска възнаграждение 50% от заплатата на министър – 4560 лева

8 декември 2023 17:03  |  България

Заплата от 4560 лв. поиска кметът на Смолян Николай Мелемов, а заплатите на кметовете на кметства в общината да бъдат от 1100 до 1775 лв. Това се посочва в докладната записка, внесена от кмета Мелемов, която ще бъде обсъдена на предстоящото заседание на Общински съвет – Смолян на 12 декември, съобщи Агенция „Фокус“.

В предложението си до местния парламент градоначалникът предлага заплатата му да бъде определена в размер на 50 % от 9132,75 лв. от заплатата на министър или 4560 лв.

Кметствата в община Смолян са обособени в няколко групи, според броя на жителите им. Предложенията са управниците на най-многолюдните села получават най-високи заплати. Две са селата с население над 1000 души – Смилян и Момчиловци, а предложените заплати за техните кметове са съответно 1775 лв. и 1630 лв. В групата на селата с население от 500 до 1000 души попада само кметството в село Търън, като предложението за заплата на неговия кмет е 1490 лв. Предложението за заплата на кмета на Широка лъка е 1570 лв.

Предложенията за възнагражденията на кметовете на селата Виево, Влахово и Могилица са 1330 лв. Тези на селата Арда, Петково, Подвис, Градът и Кутела – 1200 лв. За кметовете на селата Катраница, Река, Стойките, Бостина, Дунево, Еленска, Мугла, Сивино, Соколовци, Тикале и Требище – 1100 лв.

В докладната записка се посочва, че към основните месечни възнаграждения на новоизбраните кмет на община и кметове на кметства ще се начислява и допълнително месечно възнаграждение за общ трудов стаж и професионален опит в размер на 1 % за всяка прослужена година.

Също така е необходимо да се допусне предварително изпълнение на решението на съвета на основание чл.60, ал.1 от АПК, тъй като след проведените местни избори и постановените решенията на ОИК-Смолян, с които са избрани съответните кметове на населени места са започнали своята дейност.

Дали предложените възнаграждения на кмета на Смолян и кметовете на 23-те кметства в общината ще бъдат приети, ще стане ясно на заседанието на местния парламент на 12 декември.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО