Вашингтон има специален план за управлението на Газа след войната! Бенямин Нетаняху остава твърдо против

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Палестинската автономна власт работи с представители на САЩ по план за управлението на ивицата Газа след края на войната между Израел и „Хамас“, заяви палестинският министър-председател Мохамад Ибрахим Щайе, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Предпочитаният изход от конфликта би бил ислямистката групировка, която контролира ивицата Газа, да бъде част от бъдещото управление в палестинската територия, но под ръководството на Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Това се разглежда като етап по пътя към създаването на нова независима държава, която да включва Западния бряг на река Йордан, Източен Йерусалим и ивицата Газа, обясни Щайе в интервю за „Блумбърг нюз“.

„Ако от („Хамас“) са готови да постигнат споразумение и да приемат политическата платформа на ООП, тогава ще има възможност за разговори. Палестинците не бива да бъдат разделяни“, каза Щайе. Той добави, че целта на Израел да разгроми напълно „Хамас“ е нереалистична.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху побърза да отхвърли идеята. „Фактът, че палестинската (автономна) власт предлага това, само засилва моята политика: Палестинската власт не е решението“, написа Нетаняху в социалните мрежи в коментар на изявлението на Щайе.

Израел обеща да унищожи подкрепяното от Иран палестинско движение „Хамас“, след като негови бойци нападнаха редица градове и кибуци в южната част на страната, убивайки около 1200 души и вземайки приблизително 240 заложници, отбелязва Ройтерс.

По данни на министерството на здравеопазването в контролираната от „Хамас“ ивица Газа, откакто Израел започна ответни военни действия в отговор на трансграничната атака, в анклава са били убити най-малко 17 170 палестинци, а 46 000 са били ранени.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 8 декември 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги изглежда в отличен ...
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен ...
Намиращо се в Пазарджик голямо светилище на Асклепий може да изчезне заради ...
Въпреки предприетите своевременни и последователни действия на здравните власти и осигурените значителни ...
Българинът Кубрат Пулев и германецът Махмуд Чар ще се бият в София ...
ЦСКА дари част от седалките от стадион "Българска армия" на аматьорски клубове ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...