ООН: Насилието на „Хамас“ не оправдава колективното наказание на палестинците

8 декември 2023 20:18  |  Света

„Насилието, извършено от „Хамас“, не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ“, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес, пише БТА.

На заседание на Съвета за сигурност на световната организация той отново призова за „хуманитарно прекратяване на огъня“. Той отправи своя апел преди очаквано днес гласуване на резолюция с призив за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

„Безразборният ракетен обстрел на Израел от „Хамас“ и използването на цивилни като човешки щитове нарушават законите на войната, но подобни действия не освобождават Израел от собствените му задължения“, подчерта Гутериш.

Генералният секретар на ООН за първи път се позова на член 99 от нейния устав, за да издейства свикването на това извънредно заседание на Съвета за сигурност по въпрос, който „би могъл да застраши поддържането на международния мир и сигурност“, отбелязва АФП.

Генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини от своя страна призова от ивицата Газа „всички държави членки (на световната организация) да предприемат незабавни действия за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“. „Призивът за прекратяване на убийствата на палестинци в Газа не означава отричане на отвратителните атаки, (извършени от „Хамас“) на 7 октомври в Израел“, подчерта той.

Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да се произнесе по проекторезолюция с призив за прекратяване на огъня по хуманитарни причини. Гласуването бе отложено с няколко часа за след среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министрите на външните работи на няколко арабски държави и Турция, отбелязва Ройтерс.

Забавянето бе поискано от Обединените арабски емирства, които внесоха проекта заедно със страните от Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество. Сега гласуването, първоначално предвидено за тази сутрин източноамериканско време, е насрочено за 17:30 ч. (0:30 ч. след полунощ българско време).

Антъни Блинкън междувременно се срещна с премиера на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, съобщи още Ройтерс, като се позова на Държавния департамент на САЩ.

Двамата обсъдиха координирането на усилията за издействане на освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“, и значението за предотвратяване на разпространението на конфликта отвъд ивицата Газа. Държавният „секретар отдаде дължимото на критично важните усилия на Катар за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“, и за неотдавнашната хуманитарна пауза в Газа“, се казва в изявлението на Държавния департамент.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО