Иван Сотиров: Има голямо очакване за национално обединение в дясно

8 декември 2023 20:33  |  България

Има голяма очакване за национално ценностно обединение в дясно. Това каза пред Агенция „Фокус“ Иван Сотиров, народен представител от 37-тото и 40-тото Народно събрание, бивш кмет на столичния район „Средец“, сега общински съветник от „Синя София“.

Той уточни, че е противник на единните партии и добави, че във всички случаи има голямо очакване за едно сериозно, национално движение, едно широко обединение ценностно, както е тръгнало СДС в началото. Неговото виждае е това обединение да бъде контрапункт на този политически разпад и на тази деморализация.

„Да се даде алтернатива на хората, които действително искат връщане на нормалността в политиката, на едно смислено дясно, каквото в България, за съжаление, не успя да се роди през годините. Имаше опити, имаше десни политици и десни хора, но така или иначе, дори СДС не можа да стане сериозна дясна политическа сила и разчисти терена на разни формации. Виждаме, че сега дори БСП експлоатират националната карта, най-антинационалната партия, партия, която над 100 години в цялата си история е изпълнявала поръчките на Кремъл за ликвидиране на българския национален елит, за превръщането на целия ни политически елит в един Кремълски слугинаж. Тези хора имат наглостта сега да говорят за формирането на някакво широко национално обединение около БСП“, бе категоричен Сотиров.

Според него има голям потенциал от хората, които продължиха да гласуват по старата схема за по-малкото зло. „Всички тези проекти, които се появиха и изгряха като някакви метеори на хоризонта, имаха „съпорта“ на олигархията, на много сериозни финансови ресурси и т.н.“, отбеляза бившият депутат.

„Ние не можем да очакваме, че ще имаме такъв „съпорт“, защото ние имаме амбицията да заявим на този олигархичен модел, на това възпроизводство на старата БКП и ДС номенклатура династично. Защото това беше замисълът на целия преход, и за съжаление, комунистите успяха в това отношение. Сега виждаме, че навсякъде най-големите таланти на нацията се оказаха техните синове, внуци, утре може би и правнуци. Защото БСП винаги и БКП е била династична партия. Спомням си, че там дори си прехвърляха привилегиите на активните борци на внуците. И това го виждаме сега и след 10 ноември, независимо какви американски легенди ни разправят за сбъднатите американски мечти. Но за всеки здраво мислещ човек, който е живял в България, не идва някъде отвън, е ясно как се случиха нещата в България и целия преход“, каза още Сотиров.

По думите му основната отговорност за разпиляването на енергията от началото, когато бе създаден СДС, е на лидерите, без да искам всички да ги слагам под един знаменател. „Имаше един период, когато СДС се еманципира, но след това, с формирането на единната партия, СДС беше пак върнат в този сценарий на националните съгласия, на консенсусите, да реформираме БСП, да крачим на два крака ляв и десен. Ние така реформирахме БСП, че ликвидирахме СДС“, посочи Сотиров и продължи:

„Проблемът е, че те от самото начало имаха план и в това успяха. Те не са кой знае какви гениални сценаристи, но те имаха две основни, елементарни задачи – едната бе да съхранят ресурса, който имат, чрез трансформацията пари – власт – власт – пари и т.н, в което успяха да не допуснат да им се търси политическа отговорност и отговорност за престъпленията, и преди 10, и след това. Защото целият грабеж на България беше реализиран, предимно от техните хора. И другото, което беше изключително важно, да не допуснат лидерство, защото те от самото начало имаха достатъчно ресурси, поне това да реализират“, заключи събеседникът.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО