ЕС: Страните членки да късат договорите с „Газпром“, няма да плащат компенсации за руския газ

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия и Беларус. Това ще позволи да не се плащат на Москва компенсации по договори, съобщава Financial Times.

Според проекта, предложен от Брюксел, всяка страна членка ще може да блокира компании от Русия и Беларус да получат капацитет в техните газопроводи и терминали за втечнен природен газ.

Държавите-членки на ЕС може да имат правото да „частично или, когато е оправдано, напълно да ограничат“ достъпа до инфраструктура на газови оператори от Русия и Беларус, за да защитят своите жизненоважни интереси в областта на сигурността, пише FT.

Предложението може да осигури рамка за енергийните компании от ЕС да напуснат договорите с руски доставчици на газ, без да се налага да плащат огромни компенсации, според високопоставен служител на блока.

Очаква се преговарящите от страните членки на ЕС и Европейския парламент да одобрят предварителния текст в петък, 8 декември.

Въпреки че 27-членният блок постепенно намали зависимостта си от руската енергия след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., той все още получава около една десета от своите газови доставки, включително доставки на ВПГ. Някои страни-членки на ЕС, включително Австрия и Унгария, остават силно зависими от доставките от Русия.

Въпреки войната Украйна позволява на руския газ да преминава през нейна територия до страни като Австрия, Словакия, Италия и Унгария. Текущият транзитен обем е 42 милиона кубически метра на ден.

В същото време Украйна не планира да поднови договора за транзит с Газпром, който изтича през декември 2024 г.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 8 декември 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги изглежда в отличен ...
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен ...
Христо Иванов да спре да лъже. Така коментира председателят на ПГ на ...
Христо Иванов да спре да лъже. Така коментира председателят на ПГ на ...
Българинът Кубрат Пулев и германецът Махмуд Чар ще се бият в София ...
ЦСКА дари част от седалките от стадион "Българска армия" на аматьорски клубове ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...