Бившият кмет на Пловдив стана подчинен на митрополит Николай

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще управлява църковните и манастирските имоти на Пловдивската митрополия. Митрополит Николай лично му отправил поканата, съобщи Plovdiv24.bg.

„За мен е важно доверието на митрополит Николай. Това е голяма отговорност“ – коментира Здравко Димитров. Предстои назначението да бъде официално обявено след стабилизиране на здравословното състояние на патриарх Неофит.

Включването на светско лице в управлението на митрополията не е прецедент. От дълги години в Епархийския съвет членуват д-р Константин Зисов, архитект Димитър Ахрянов, депутатът Радомир Чолаков.

Професионалните умения на Димитров в частния бизнес, като районен кмет, депутат, областен управител и кмет на Пловдив са големият му плюс в новото предизвикателство. Той винаги е бил близо до митрополит Николай от избирането му на поста през 2007 г. досега. Владиката пък често го споменава в проповедите си като добър, честен и всеотдаен християнин.

В мандата на Здравко Димитров като кмет започна реставрацията на бившето гръцко училище, което се превърна в приемна на митрополията. Възстановяването на автентичния облик на външността на сградата е дело на художника реставратор Никола Стоянов, по одобрения още през 1984 г. проект за реставрация с автор арх. Румяна Пройкова. В съседство е издигната новата църква „Свети Архангели“, чието изграждане на върха на Трихълмието започна през септември 2020 г., а Димитров положи първия камък в основите на храма.

Пловдивската епархия обхваща административните области Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Кърджали, в които има много църковни имоти, голяма част от които са дарени от миряни.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 8 декември 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Министър-председателят акад. Николай Денков заяви, че е нормално когато се инициира политическо ...
Надявам се още днес да има работещи комисии в Столичния общински съвет, ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
Мадалина Геня е модел и актриса. Дамата направи фурор с филма Дълбок ...
Украйна все още може да спечели войната, започната от Русия. За да ...
Министърът на отбраната на Беларус, Виктор Хренин заяви, че Украйна е съсродоточила ...