Милен Велчев: Трябва да се върне старото статукво, при което всички плащаха ДДС справедливо еднакво

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други европейски страни ги следват. Това каза пред БНР Милен Велчев, финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005 г.).

„Наистина нашият дълг е по-нисък от тези на почти всички други страни от ЕС. Важният показател не е номиналният размер на дълга, а съотношението между дълг и БВП. Наистина, че това съотношение не се очаква да порасне много, но то няма да порасне, ако икономиката и БВП растат достатъчно бързо, а ние не сме сигурни в това. Знаем само, че ако се генерира дефицит, числителят на това съотношение ще расте.

Той изтъкна, че бюджетът не е инструмент за реформи и в него не се залагат конкретни реформи, освен в данъчните закони:

„Реформите в бюджетните сфери се правят с други законодателни инструмент. Ако ги няма в бюджета, това не означава, че не са необходими. Трябва да се правят реформи“.

По думите му дори по време на пандемията от Covid-19 не е имало основание за намаляване на ДДС за ресторантьорите, а сега още по-малко е основателно да се запази тази намалена ставка:

„Вече няма Covid пандемия, но пандемията в публичните финанси остава и те продължават да страдат от дефицит на адекватни приходи“.

Велчев беше категоричен, че трябва да се върне старото статукво, при което всички плащаха справедливо еднакво, а не да се прави криворазбрана социална политика с намалени данъчни ставки:

„Да не говорим, че не намаляха цените в браншовете, в които беше намален ДДС. … Една по-голяма смелост на политиците би свършила добра работа на държавата“.

Милен Велчев подчерта, че в условия, когато все по-малко работещи трябва да издържат все повече пенсионери, е много рискована политика индивидуалните пенсии да растат по-бързо от БВП:

„Това беше направено през последните две години. Добре е, че през следващите години се връщаме да следваме Швейцарското правило, но това не премахва негативния ефект от грешките през последните години. В резултат на това виждаме, че субсидията, която данъкоплатците плащат на НОИ, за да финансират дефицита във фонд „Пенсии“, нараства взривообразно от 4 млрд. на 11 млрд. през следващите години. Всяка година се трупат нови дългове, които идват основно от тази грешна политика. Ще ги плащат най-вече нашите деца, които години наред ще плащат заради грешките на родителите си“.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 8 декември 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Кметът на София Васил Терзиев да забрани честванията на „Деня на защитниците ...
Емоцията свърши, нека да се успокоим и да седнем на масата - ...
Лионел Меси има 8 Златни топки. Той е многократен шампион в ШЛ ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
Украйна все още може да спечели войната, започната от Русия. За да ...
Министърът на отбраната на Беларус, Виктор Хренин заяви, че Украйна е съсродоточила ...