Земеделците от Елховско също се включиха в протеста (+снимки)

9 февруари 2024 11:23  |  Общество

В четвъртия ден на протестите на земеделските производители в страната се включиха и земеделците от Елхово. В 10:00 часа днес те блокираха главен път I-7 в района на разклона за Тополовград (близо до село Гранитово). По първоначална информация пътят ще бъде затворен до 15:00 часа днес.

Техните колеги от област Ямбол също блокираха изхода за магистрала „Тракия“, както и пътните възли край селата Дражево, Кабиле и Веселиново. Пътят между Ямбол и Сливен също е затворен.

След три дни протести, резултати според земеделците няма. Разговорите им с премиера Денков и министъра на земеделието Вътев продължиха над 3 часа в сряда, но завършиха без подписване на предложения от властта меморандум.

Има и различия, и напрежение при отделните земеделски организации. Основното различие е относно искането за оставка на земеделския министър, което не се приема от някои организации и се определя като политическо.

Протестиращите земеделци искат преразглеждане на „Зелената сделка“, защита на българското производство, компенсации на загубите от големия ценови срив на пазара, породен от вноса на евтина земеделска продукция от Украйна.

От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба. Така протестите на земеделците продължават.

В демонстрациите се включват различни представители на сектора – от производители на картофи и животновъди до пчелари и зърнопроизводители.



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО