Вучич: Сърбия е решена да ускори пътя си към ЕС, но очакваме ясни сигнали от Европа

Публикувано преди 1 седмица  |  Света

Днес президентът на Сърбия, Александър Вучич, заяви по време на срещата си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че акцентира върху твърдата решеност на Сърбия да ускори своето присъединяване към Европейския съюз. Въпреки това, той изрази очакване от страна на Европа за ясни сигнали и подкрепа по пътя на Сърбия към членство в ЕС, съобщи агенция Танюг и БТА.

Вучич се среща днес с Мицотакис в Белград, където присъстваха на откриването на сръбско-гръцки бизнес форум.

Казах на Мицотакис недвусмислено, че Сърбия е твърдо за продължаване и ускоряване на европейския си път, че сме благодарни на Гърция за подкрепата и че това не е просто изречение, което политиците повтарят като мантра, а е от съществено значение за нашата страна, каза Вучич.

Сръбският държавен глава каза още, че Сърбия и Гърция винаги взаимно са подкрепяли териториалната си цялост и че вярва, че така ще бъде и в бъдеще.

Гърция е една от петте страни в ЕС, които не признават обявената през 2008 година независимост на някогашната сръбска област Косово.

Гръцкият премиер подчерта на съвместната пресконференция, че регионалното свързване е най-важно за евроинтеграцията, както и използването на европейските фондове, предназначени за Западните Балкани, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Трябва да използваме европейските фондове, предназначени за Западните Балкани. Регионалното свързване, което преди всичко свързва гражданите, е едно от най-значимите неща за евроинтеграцията“, подчерта Мицотакис.

Той посочи, че сътрудничеството по отношение на енергийната стабилност е важно както за Сърбия и Гърция, така и за целия регион и Европа.

„Подкрепяме вертикалния транспорт на газ от юг на север и обратно“, допълни гръцкият премиер.

Той подчерта, че сръбската икономика е най-развита в региона на Западните Балкани, а Гърция е най-големият поддръжник на евроинтеграцията на Сърбия.

Сръбският президент припомни, че тази година се навършват 145 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

„Вярвам, че това ще бъде година на огромен напредък и растеж в икономическите ни отношения и търговския ни обмен“, посочи Вучич.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 12 февруари 2024


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги изглежда в отличен ...
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен ...
Христо Иванов да спре да лъже. Така коментира председателят на ПГ на ...
Христо Иванов да спре да лъже. Така коментира председателят на ПГ на ...
Българинът Кубрат Пулев и германецът Махмуд Чар ще се бият в София ...
ЦСКА дари част от седалките от стадион "Българска армия" на аматьорски клубове ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...