Жозеп Борел призова САЩ да намалят доставките на оръжие за Израел

Публикувано преди 1 седмица  |  Света

В понеделник ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова Съединените щати да намалят доставките на оръжия за Израел поради високите цивилни жертви във войната им в Газа, предава Ройтерс и News.bg.

Борел припомни, че президентът на САЩ Джо Байдън каза миналата седмица, че отговорът на Израел на атаката на Хамас от 7 октомври е бил „пресилен“ и американски и други западни официални лица многократно са казвали, че твърде много цивилни са били убити в Газа.

„Е, ако смятате, че твърде много хора биват убити, може би трябва да предоставите по-малко оръжия, за да предотвратите убиването на толкова много хора“, каза Борел пред репортери след среща на министрите на ЕС за помощ за развитие в Брюксел.

„Ако международната общност смята, че това е клане, че твърде много хора биват убити, може би трябва да помислим за осигуряването на оръжия“, добави той.

Борел също отбеляза, че нидерландски съд в понеделник е наредил на правителството на Нидерландия да блокира целия износ на части за изтребители F-35 за Израел поради опасения, че те са били използвани в нарушения на международното право във войната в Газа.

Борел каза, че е противоречиво страните многократно да декларират, че Израел убива твърде много цивилни в Газа, но не правят нищо конкретно, за да предотвратят убийството.

Израел настоя, че предприема обширни мерки за защита на цивилните, но е принуден да провежда военни операции в цивилни райони, тъй като Хамас, палестинската въоръжена група, отговорна за атаката на 7 октомври, действа там.

Съединените щати са най-важният чуждестранен доставчик на оръжия за Израел. Той дава на Израел 3,8 милиарда долара военна помощ годишно, варираща от изтребители до мощни бомби. Досега Вашингтон не се е вслушал в никакви молби да намали подобна помощ.

В своите забележки в Брюксел Борел също остро критикува израелския премиер Бенямин Нетаняху, като каза, че не се вслушва в призивите да направи повече за защита на цивилните.

„Всички отиват в Тел Авив и се молят „моля, не правете това, защитете цивилните, не убивайте толкова много“. Колко е твърде много? Какъв е стандартът?“ – каза Борел, изглеждайки ядосан и емоционален. „Нетаняху не слуша никого.“

Борел каза, че Нетаняху е призовавал за евакуация на палестински цивилни от района на Рафах в Газа – последната част от анклава, където хората са намерили убежище, но се усъмни как може да стане това.

„Ще се евакуират? Къде? На Луната? Къде ще евакуират тези хора?“, каза той.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 12 февруари 2024


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Министър-председателят акад. Николай Денков заяви, че е нормално когато се инициира политическо ...
Надявам се още днес да има работещи комисии в Столичния общински съвет, ...
Мадалина Геня е модел и актриса. Дамата направи фурор с филма Дълбок ...
Защитникът на Порто Пепе стана най-възрастният футболист, играл във фазата на елиминациите ...
Трима мъже откриха днес огън с автоматично оръжие по автомобили в задръстване ...
По време на събиране на средства в Сан Франциско, президентът на САЩ ...