ЕС разкри подробности относно наложените ограничителни мерки на активите на Руската централна банка

12 февруари 2024 21:19  |  Света

Днес Европейският съюз съобщи повече подробности за начина, по който ще прилага ограничителните мерки, наложени на Руската централна банка заради военната инвазия на Русия в Украйна, предаде Ройтерс и БТА.

„Европейският съвет реши, че централните депозитари на ценни книжа (CSD), които държат активи на централната банка на Русия на стойност от над 1 милион евро, трябва да отчитат извънредните парични наличности, натрупани заради рестриктивните мерки на ЕС (спрямо управляващите в Москва – бел. ред.). Съответните приходи трябва да са посочени отделно (във финансовите им отчети – бел. ред.)“, информира Евросъюзът.

На съответните централни депозитари ще бъде забранено да се разпореждат с чистите печалби, генерирани заради санкциите срещу Русия, се посочва още в съобщението на ЕС.

Това решение допуска Европейския съвет да вземе решение относно възможното използване на тези приходи при предоставянето на финансова помощ на Украйна от страна на Европейския съюз, както посочва информацията от Ройтерс.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО