Киев съобщи, че Русия е използвала хиперзвукова ракета „Циркон“

Публикувано преди 1 седмица  |  Света

Киевският научноизследователски институт за съдебна експертиза (КНДИСЕ) съобщава, че на 7 февруари Русия е използвала на територията на Украйна ракета 3М22 „Циркон“, която според Русия е хиперзвукова, предаде Украинская правда и Фокус, като се позова на изказване на директора на Киевския научно-изследователски институт за съдебна експертиза Александър Рувин.

„Експертите на КНДИСЕ провеждат проучване на руските ракети, с които врагът атакува Украйна на 7 февруари“.

„По предварителна информация наистина имаме факта на използване на ракетата 3М22 „Циркон“. Това се доказва от маркировки върху части и фрагменти, идентификация на компоненти и части, характеристики на съответния тип оръжие“, е посочил Александър Рувин.

„Като цяло руските ракети имат части, които могат да се използват едновременно в няколко вида продукти, други са компоненти само за конкретни образци. В случая виждаме елементи, които са специфични за ракетата 3М22 „Циркон“. Части и отломки от реактивния двигател и кормилните механизми имат специфични маркировки“, е посочил експертът.

„Ракетата 3M22 „Циркон“ се състои от компоненти, маркирани със съответната маркировка 3L22, 3В22 и т.н., т.е. буквата може да се различава, но общата маркировка за ракетите е 3М22.

На няколко фрагмента чрез лазерно гравиране и щамповане е направен надпис 3Л22, който обозначава конкретен възел от конкретен продукт. В допълнение, болтовете на кормилните механизми имат маркировка под формата на цифри 26, което е характеристика на „Циркон“. Други маркировки върху останките на ракетата показват датата на производство на съставните ѝ компоненти – кин. 2023-2024 години. Това означава, че ракетата е сглобена наскоро.

Микроелектрониката е зле запазена и практически не може да бъде анализирана поради физически повреди. Предприемат се мерки за установяване на състава на метала от фрагменти от корпуса на ракетата и топлоизолационни материали.“

Според директора на института ракетата е била насочена към район, където няма военни съоръжения, гражданска инфраструктура и са засегнати цивилни.

Производителят заявява следните характеристики на ракетата: обсег – 600-1500 км, скорост до 8-9 Маха, тегло на бойната глава около 300-400 кг, дължина 8-10 м.

На 7 февруари е съобщено, че Руската федерация вероятно е използвала ракета „Циркон“, за да атакува Киев и че ракетата вероятно е била свалена.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 12 февруари 2024


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Отнемането на автомобили, управлявани от пияни или дрогирани шофьори, е намалило броя ...
Намираме се в качествено нова политическа ситуация и тя идва от реакцията ...
Мадалина Геня е модел и актриса. Дамата направи фурор с филма Дълбок ...
Защитникът на Порто Пепе стана най-възрастният футболист, играл във фазата на елиминациите ...
Трима мъже откриха днес огън с автоматично оръжие по автомобили в задръстване ...
По време на събиране на средства в Сан Франциско, президентът на САЩ ...