Елена Дариева: Нови избори са крайно нежелани – както от партиите и политиците, така и от гражданите

12 февруари 2024 22:04  |  България

Новите избори са, на първо място, малко вероятни. По-същественото е, че са крайно нежелани – както от партиите и политиците, така и от гражданите. Така социологът Елена Дариева отговори на въпроса какво предстои – ротация или нови избори пред Евронюз България.

Ето какво още сподели тя:

В началото на тази година под 30% от българите казват, че предпочитат предсрочни избори пред вероятността ротацията да проработи. А 41% са на мнение, че кабинетът трябва да продължи своя живот.

Свидетели сме на една битка за надмощие и за влияние между политическите сили.

Президентът се опитва да инструментализира ролята на министрите като проводници на партийните интереси. От друга страна, той от първия ден на този кабинет се е обявил като негов антагонист. А също използва и трусовете около предстоящата ротация.

Столичният общински съвет беше изправен пред един изключително труден казус – след като три месеца не успяха да разсекат Гордиевия възел за избор на председател, беше надвиснала угрозата от предсрочни избори. Смятам, че това доста форсира взаимоотношенията и действията вътре в местния парламент. Но това, което страничните наблюдатели не очаквахме, беше след консолидацията около избора на председател на СОС, да се стигне до разместването на пластовете при избора на комисиите.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО