Гори Психоболницата в Бургас (Обновена)

Публикувано преди 1 седмица  |  България

Гори Центърът за психично здраве в Бургас, съобщи БНТ.

Сигналът за пожара е получен в 19.07 ч. От деветия етаж нагоре извеждат пациентите и дежурния персонал. На място има три противопожарни екипа и 11 огнеборци, както и множество полицейски екипи, подпомагащи евакуирането. Към момента няма данни за жертви.

Всички пожарни, патрулки и линейки са в района, съобщи Флагман.бг.

Там има настанени психичноболни хора, прозорците са с решетки от 2-ия етаж нагоре.Към момента електричеството е спряно – по неясни причини.

Струпани са всички противопожарни автомобили на градските огнеборци, има много линейки.

Началникът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев поясни:

„Пожарът е възникнал на 9-тия етаж в сградата. Пожарникарите на място установяват, че има нужда от евакуация. От този етаж са евакуирани 6 човека, а заради задимяването на 10, 11 и 12 етаж са евакуирани още 36 души. Един от евакуираните има нужда от преглед и е транспортиран с линейка.“

На място бе и кметът на Бургас Димитър Николов:

„Притеснихме се, но най-важното е, че няма загинали. Обгазяването на пострадалия не е сериозно. Пациентът е с тежка форма на шизофрения. 42 ще бъдат разместени. Основно е засегнат един етаж, пациентите ще бъдат настанени в други свободни стаи. Такива има достатъчно. Сутринта рано ще дойде екип от техници и двама инженери от Община Бургас, които ще направят подробно описание на всички щети и още на следващия ден започва възстановяването на всички засегнати от пожара помещения.“

Сградата е държавна собственост. Кметът заяви, че ще поиска тя да бъде прехвърлена на общината. 103 са пациентите, настанени в момента в Центъра за психично здраве.

Управителят д-р Надя Желязкова увери, че служителите ѝ са действали бързо и адекватно. Помагали са и пациенти за извеждането на хората от засегнатите етажи.

След като задимяването премине, ще започне оглед. По информация на ОД на МВР огънят е тръгна от фотьойл и диван в коридора на 9-тия етаж на сградата. Най-вероятната причина, която се коментира на място е, че пушене е предизвикало пожара.

Предстои извършването на оглед.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 12 февруари 2024


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
В меморандума на Кирил Петков има само едно нещо: "Предлагаме на този, ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
Мадалина Геня е модел и актриса. Дамата направи фурор с филма Дълбок ...
Украйна все още може да спечели войната, започната от Русия. За да ...
Министърът на отбраната на Беларус, Виктор Хренин заяви, че Украйна е съсродоточила ...