Златогор Минчев: Все още човешкият интелект управлява цивилизацията (а не изкуственият)

Публикувано преди 1 седмица  |  България

Европейският съюз обяви консенсус по окончателния вариант на законодателната рамка на ЕС по отношение на изкуствения интелект (ИИ).

Почти приетата форма на регулация налага оценка на риска за различни проекции на съвременния изкуствен интелект, коментира пред БНР-Радио София доц. Златогор Минчев от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН:

„Тези рестрикции приличат на идеята за GDPR (европейския регламент за лични данни – бел.ред.). Засега са само препоръчителни, въпреки че има предложени и глоби, най-голямата от които е 25 милиона. Едва ли тези суми биха стреснали корпоративни гиганти, които става дума за бизнес за милиарди.“

По думите на експерта, все още има какво да се желае по отношение на тази директива, тъй като в държави като Китай или Бразилия няма рестрикции и там може да се налеят много повече пари.

„Рано е регулациите да стават толкова рестриктивни, по-скоро трябва да бъдат с пожелателен характер – все още не знаем реалните тенденции какви ще изглеждат, не бива да подхождаме параноично, че всичко е фалшиви новини.
Новите технологични решения ще облекчат много нашия живот, така че трябва да им дадем зелена светлина като на всеки стартъп. Европа е силна със своя естествен интелект. Технологичните лидери са в Азия и САЩ. Европейският съюз традиционно се грижи за своите граждани. Смятам, че е добро решение да се направи оценка на рисковете, но тя да бъде динамична. Трябва внимателно да се подхожда към тези законодателни мерки, за да не „изгоним“ технологиите на бъдещето в Азия. Все още човешкият интелект управлява цивилизацията (а не изкуственият)“, коментира още ученият.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 12 февруари 2024


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
В меморандума на Кирил Петков има само едно нещо: "Предлагаме на този, ...
Лионел Меси има 8 Златни топки. Той е многократен шампион в ШЛ ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
Украйна все още може да спечели войната, започната от Русия. За да ...
Министърът на отбраната на Беларус, Виктор Хренин заяви, че Украйна е съсродоточила ...