Захарова: Потомците на нацистите са на власт в Германия

Публикувано преди 1 седмица  |  Света

Защо Германия подкрепя нацисткия режим на Зеленски? Защото потомците на нацистите са на власт в Германия.

Това написа в канала си в Телеграм говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова. Ето и останалата част от изложението й:

„На 6 май 2021 г. по време на конференция в Атлантическия съвет (мозъчен тръст във Вашингтон) германският външен министър Бербок каза: „Границата с Полша минава по река Одер и моят дядо се е сражавал на тази река, на тази граница, някъде през зимата на 1945 г. И през 2004 г. стоях на този възстановен мост между Полша и Германия, когато Йошка Фишер, като германски външен министър, отбеляза обединението на Европа заедно със своя колега от полска страна.

През юни 2021 г. в първата си книга тя пояснява: „В този момент /присъединяването на десет държави към ЕС на 1 май 2004 г., включително Полша/ си мислех за моя дядо Валдемар Бербок, който беше офицер от Вермахта в звеното за ремонт на противовъздушни оръдия, пристигнал на източната страна на Франкфурт на Одер по време на отстъплението през януари 1945 г.“

Не само Аналена реши да внесе яснота, но и изданието „Bunte“, публикуващо извадки от досието на Вермахта за нейния дядо Валдемар Бербок (1913-2016). Отбелязва се, че той е бил пламенен поддръжник на нацистите. Нещо повече, полковник Бербок бил „безусловен националсоциалист“, „напълно вкоренен в националсоциализма“. Той внимателно прочел книгата на Хитлер Mein Kampf няколко пъти и „напълно се придържал към принципите на националсоциализма“. През 1944 г. той бил награден с Кръст за военни заслуги с мечове, едно от най-престижните нацистки отличия, дадено за „особени заслуги по време на военни действия“.

Германското външно министерство побърза да защити внучката му Аналена, която се възхищава на дядо си нацист, и незабавно предостави на пресата отговор: „Външният министър не беше запознат с документите“.

Изминаха няколко дни, а самата Бербок продължава да мълчи. Но изданието Bild публикува цял списък с известни хора, които се притекоха на „помощ“ и признаха нацисткото минало на своите предци:

– Министър-председателят на Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф каза, че баща му е служил във Вермахта и е бил заловен през 1944 г. в Северна Франция. Майка му избягала от Силезия на 14 години;
– Футболистът Лотар Матеус си спомни, че единият му дядо е служил във Вермахта и е загинал по време на войната, а другият е избягал от Силезия след войната;
– Адвокатът Герхард Ран призна, че родителите на баща му са били членове на Нацистката партия;
– Актьорът Франсис Фултън-Смит каза, че дядо му е служил във Вермахта и е бил заловен в Украйна през 1944 г.;
– Политикът Доротея Баер говори за дядо си, който е служил във Вермахта и е бил заловен в Северна Италия;
– Историкът Щефан Браубургер посочи, че много „германски ветерани“ до 90-те години отказват да говорят за миналото, дори със семействата си.

И всичко това на фона на поредното преиздаване на наследството на Адолф Хитлер в Германия“, пише Захарова.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 12 февруари 2024


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги изглежда в отличен ...
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен ...
Намиращо се в Пазарджик голямо светилище на Асклепий може да изчезне заради ...
Въпреки предприетите своевременни и последователни действия на здравните власти и осигурените значителни ...
Лионел Меси има 8 Златни топки. Той е многократен шампион в ШЛ ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...