ЕС трябва да въведе санкции срещу Нетаняху и израелските министри, настояха цивилни палестинци

Публикувано преди 1 седмица  |  Света

Днес цивилни палестинци изразиха искане към Европейския съюз да наложи санкции срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху и четирима израелски министри поради престъпления и нарушения на правата на човека на Западния бряг. Информацията беше предадена от Франс прес и БТА, като се цитира френска адвокатска кантора, която представлява интересите на палестинците.

Искането е адресирано до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел от адвокат Сара Самьор от юридическата кантора „Дьомен“, която представлява 21 палестинци, живеещи на различни места на Западния бряг.

В документа, адресиран до Борел, се иска ЕС да въведе санкции срещу Бенямин Нетаняху и срещу израелските министри Йоав Галант (на отбраната), Рон Дермер (на стратегическите въпроси), Итамар Бен Гвир (по въпросите на националната сигурност) и Бецалел Смотрич (на финансите) заради „участието им в престъпления и сериозни нарушения на човешките права“.

„Подателите на искането са жертви на престъпления, включително на атаки, включващи насилие, произволни арести, изтезания, лошо отношение и принудително разселване“, се казва още в текста.

Сред подателите на искането, които са поискали да останат анонимни по съображения за сигурност, фигурира жена, чиито двама синове са били убити в началото на месеца при израелска атака в бежански лагер на Западния бряг.

„Тези действия са част от дългогодишна политика на незаконна колонизация и институционализираната практика на систематични атаки срещу цивилно население на Западния бряг, като представляват престъпления срещу човечеството по смисъла на Римския статут“, се казва в адресираното до Борел искане.

Западният бряг, който е окупиран от Израел през 1967 г., е разтърсван от насилие, откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа. Израел предприе военната си операция в Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на „Хамас“ извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 12 февруари 2024


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Отнемането на автомобили, управлявани от пияни или дрогирани шофьори, е намалило броя ...
Намираме се в качествено нова политическа ситуация и тя идва от реакцията ...
Защитникът на Порто Пепе стана най-възрастният футболист, играл във фазата на елиминациите ...
Франсис Нгану е бивш шампион на UFC в тежката категория. Хищника навлезе ...
Трима мъже откриха днес огън с автоматично оръжие по автомобили в задръстване ...
По време на събиране на средства в Сан Франциско, президентът на САЩ ...