Пострадала при тежка катастрофа получи само 30% инвалидност

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Пострадала при тежка катастрофа получи само 30% инвалидност

Недоволство след решение на ТЕЛК. Как жена, пострадала при тежка катастрофа, получава само 30 процента инвалидност, въпреки че е със счупен таз, раздробена подбедрица и още множество травми. Заради решението на ТЕЛК-комисията в Благоевград обаче, тя няма да получава никаква инвалидна пенсия или асистент, въпреки че трудно се движи сама. Жената, която потърси БНТ за съдействие твърди още, че документите и са губени два пъти, а в тях от страната на ТЕЛК-комисията са попълнени грешни данни.

Любов Иванова работи като преподавател в Югозападния университет Неофит Рилски в Благоевград. През 2022 година заминава да бъде лектор в град Ушак, Турция по програма Еразъм. Там, по време на една от почивките върху нея връхлита лек автомобил.

„Не помня нищо, казаха ми, че съм блъсната с над 150 километра“, разказва Любов Иванова.

В резултат на удара Любов получава редица травми: хематом на главата, счупен таз, раздробена подбедрена лява кост, счупване на ключицата и раменната кост, както и травма в областта на ребрата.

„Приета съм в реанимация на студентската болница в същия град, където съм прекарала, тъй като аз смътно си спомням, съм прекарала 5 дни, на петия ден, с международен медицински самолет, благодарение на това, че аз имах голяма застраховка, ме транспортираха на летище София, там ме чакаше линейка, изпратена от „Пирогов“ и след това прекарах там 20 и няколко дни, преживях няколко операции“, каза пострадалата.

Последвала над 8 месечна рехабилитация. В момента жената може да ходи, само с помощта на патерица, често получава силни болки в главата и тялото. Въпреки това решението на ТЕЛК-комисията в Благоевград сочи, че тя е в добро общо състояние, а инвалидността и е оценена на 30 процента.

„Явявайки се на ТЕЛК, след като тя има почти на всички – на подбедрица, на горни крайници, на таз има титаниеви винтове, решиха, че ще и дадат 30 процента по ТЕЛК, аз също съм против това нещо“, посочи доктор Слава Нинова – общопрактикуващ лекар.

Освен, че не е съгласна с решението Любов Иванова твърди още, че от ТЕЛК-комисията са се отнесли грубо с нея, загубили са документите и два пъти, а в тях има редица несъответствия.

„Сега виждам на решението, че пише че са ми дадени за 2 години 30 процента, в което решение се оказва, че нито датата е вярна, не съм постъпила на 20 юни 2022 година в Пирогов София, след като съм блъсната от кола, аз не съм блъсната от кола в София. Това просто някой е решил нещо да си напише“, категорична е Любов Иванова.

Потърсихме коментар за тези твърдения от председателя на ТЕЛК-Благоевград, който отказа с мотивът, че е много зает. Любов Иванова ще обжалва решението на ТЕЛК, пред НЕЛК, освен това ще заведе и дело срещу ТЕЛК-Благоевград. А за да се избегнат повече подобни инциденти, на мястото на катастрофата в град Ушак в момента е изграден надлез.

Източник: bntnews.bg

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 февруари 2024
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
За всички ни е известно, че храната, която приемаме, е ключов фактор ...
Отслабването е една от най-трудните задачи, с които можете да се захванете ...
Търсенето на изчезналата 17- годишна Ивана продължава в ромската махала на Дупница ...
През декември миналата година Ева Падлок се показа като "Снежанка" (в нейните ...
Сър Джим Ратклиф закупи 27.7 процента дялове в гранда Манчестър Юнайтед. "Червените ...
Бойната група на НАТО в Румъния, която е разположена в окръг Брашов, ...
Полша не изключва възможността да въведе забрана за внос на селскостопански продукти ...