Адвокатите на Тръмп: Президентството ще престане да съществува

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Адвокатите на Тръмп: Президентството ще престане да съществува

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп иска от Върховния съд да отложи делото му за намеса в изборите, като твърди, че има имунитет срещу съдебно преследване по обвиненията, че е подготвял заговор за отмяна на резултата на изборите през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Адвокатите му внесоха жалба в съда вчера, само четири дни след като съдиите разгледаха отделна жалба на Тръмп да остане в бюлетината за президентските избори въпреки опитите да бъде изключен заради действията му след загубата на изборите през 2020 г.

„Без имунитет срещу наказателно преследване президентството, такова, каквото го познаваме, ще престане да съществува“, пишат адвокатите на Тръмп, повтаряйки аргументи, които досега не са успели да повлияят във федералните съдилища. Подаването на жалбата забави това знаково наказателно дело срещу бившия президент, докато най-висшият съд на страната реши какво да прави. Федералният апелативен съд във Вашингтон по-рано отхвърли исканията на Тръмп за имунитет и постанови, че процесът може да продължи.

Решението на Върховния съд какво да направи и колко бързо ще действа може да определи дали републиканският кандидат за президентските избори ще бъде съден по делото преди вота през ноември. Няма график за действията на съда, но екипът на специалния прокурор Джак Смит настояваше категорично процесът да се проведе тази година. В същото време Тръмп многократно се е опитвал да отложи делото. Ако Тръмп победи президента Джо Байдън, той потенциално би могъл да се опита да използва позицията си на ръководител на изпълнителната власт, за да нареди на нов главен прокурор да прекрати федералните дела, които са заведени срещу него, или дори да поиска помилване за себе си, посочва АП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 февруари 2024
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Отслабването е една от най-трудните задачи, с които можете да се захванете ...
Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина. Това предвиждат промени, ...
Няма как да позволим хората да продължат да живеят с усещането, че ...
Тютюнопроизводителите ще получат 70 милиона лева като преходна национална за тазгодишната кампания ...
Бюджетите на българските клубове не са най-лесното нещо за намиране. Например пишем ...
През последните 12 години шампион на България по футбол неизменно е Лудогорец ...
Кремъл все повече насърчава реториката за "сънародниците на Русия в чужбина", сред ...
Турското министерство на отбраната е получило от САЩ проектодоговор за продажбата на ...