Авдеевка може да падне до дни

13 февруари 2024 09:19  |  Света

Руските войски продължават да настъпват към Авдеевка в две посоки. Германският вестник BILD пише, че градът може да падне под контрола на Русия до дни или седмици.

Ситуацията в центъра на града е особено опасна. Там руските въоръжени сили са само на около 200 метра до един от последните маршрути за снабдяване на групата на украинските въоръжени сили.

Има друг път, до село Северное, но и там Руската федерация е „на стотици метри“. Ако тези маршрути бъдат прерязани, градът ще бъде обкръжен и ще падне. Това все още не се е случило, но някои предполагат, че това е въпрос дни или най-много седмици, заяви експерт пред германското издание.

Руската федерация има успехи в тази област поради количественото си предимство – сега то е около пет към едно. Освен това Руската федерация има предимство във въздуха. Градът непрекъснато бива бомбардиран с бомби ФАБ-500, ФАБ-1000 и ФАБ-1500. В същото време, според BILD, Украйна не разполага с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да отрази тези атаки.

Въоръжените сили на Украйна нямат достатъчно войници на земята, така че често само дронове действат срещу настъпващите групи руска пехота.

Според Forbes Украйна може да изпрати една от най-добрите си бригади в Авдеевка – Трета щурмова бригада. Изданието отбелязва, че ако решат да останат и да воюват, украинските войски поемат огромен риск.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО