Рокадата на генерали: какво можем да очакваме от Сирски

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Рокадата на генерали: какво можем да очакваме от Сирски

През уикенда украинският президент Володимир Зеленски назначи и нови заместници на главнокомандващия Олександър Сирски, който наследи Валери Залужни на поста. Мнозина обаче критикуват смените във военното ръководство, отбелязва германската обществено-правна медия.

Жителката на Киев Мария Харпун е една от разочарованите. Жената нито подкрепя, нито разбира хода на президента: „Имаме доверие на Залужни и не мога да кажа, че това решение подобри нещо, или че бе необходимо, за да се излезе от застоя. Ако загубим страната си заради това решение, никога няма да простим“, предупреждава тя.

Предизвикателства, въпреки опита

Независимо от тези настроения, 58-годишният Олександър Сирски сега ръководи украинската армия. За много хора самият факт, че новият главнокомандващ е бил обучен в Москва, е достатъчен, за да му нямат доверие, показват реакции в социалните мрежи.

Част от иронията на тази война е, че човек, който е роден в Москва, трябва да води армията през третата година на войната в Украйна, коментира ARD. Не е лесна задача, казва украинският генерал от запаса Ихор Романенко: „Руснаците напредват, а въвеждането на нов екип изисква време. Дори и да се вземе предвид това, че Сирски има опит“.

Но не само той е нов във военното ръководство. Началникът на Генералния щаб също е сменен. „Целият екип се сменя. Ще бъде необходимо известно време, за да се запознаят те с новите си задачи. Това е риск“, обяснява Романенко.

Репутацията на Сирски е противоречива, пише още германското издание. Той има дълга армейска кариера, опит във война и е отговорен за решителните успехи в Киев и Харков. Някои обаче пренебрежително го наричат също така и „касапинът“. Именно Сирски държеше на защитата на Бахмут. Вярно е, че в боевете тогава бяха убити хиляди руски наемници на „Вагнер“, но и много украински войници загубиха живота си в неуспешната защита на града.

Това е тактика, към която новият главнокомандващ се придържа и до днес. През януари той заяви, че целите на украинската армия остават непроменени: „Да удържим позициите си, да удържим територията си, да изтощим противника с максимални загуби, да преследваме активна отбрана, като поемаме инициативата. Това е, което правим всеки ден.“

Трудното наследство на Сирски

Олександър Сирски поема трудно наследство, четем още в публикацията на ARD. Неговите решения и успехи се сравняват с тези на популярния Залужни, при това в момент, в който американската военна помощ зацикля, а на бойното поле се усеща огромна липса на боеприпаси.

Въпреки това Ихор Романенко очаква и настъпателни операции: „Разполагаме със средствата да проведем стратегическа отбрана по фронта от 1500 километра. Но Сирски ще изиска от подчинените си да провеждат контраатаки и дори настъпления в района, в който има слаби места в отбраната на противника, както и достатъчно ресурси и резерви“, обяснява той, цитиран от ARD.

Романенко смята още, че сега Сирски трябва да докаже, че е способен да задава на президента и неприятни въпроси. Смята се, че отношенията между Зеленски и новия главнокомандващ са близки. След провала на украинската лятна офанзива Зеленски изпитва отчаяна нужда от военни успехи. Сирски ще трябва да се справи с недостига на войници и военни запаси, както и да спечели доверието на украинското население през следващите няколко месеца.

Автор: Ребека Барт (ARD)

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 февруари 2024
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
За всички ни е известно, че храната, която приемаме, е ключов фактор ...
Отслабването е една от най-трудните задачи, с които можете да се захванете ...
Търсенето на изчезналата 17- годишна Ивана продължава в ромската махала на Дупница ...
През декември миналата година Ева Падлок се показа като "Снежанка" (в нейните ...
Сър Джим Ратклиф закупи 27.7 процента дялове в гранда Манчестър Юнайтед. "Червените ...
Бойната група на НАТО в Румъния, която е разположена в окръг Брашов, ...
Полша не изключва възможността да въведе забрана за внос на селскостопански продукти ...